DORDRECHT – De tuinmuur van het Dordrechts Museum mag niet gedeeltelijk worden vervangen door een kunstmuur. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten. Het volgt daarmee het advies op van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed en niet van gemeentelijke Welstands- en Monumentencommissie, die is wel positief over het plan. (Foto: Thymen Stolk)

Het college ziet in de ingreep, onderdeel van het kunstproject ‘Rivier, Boot, Stad’ een te grote aantasting van de monumentale waarde van de muur. De aanvraag voor een omgevingsvergunning wordt ingetrokken. De directeur van het Dordrechts Museum gaat met de kunstenaar in gesprek over een aangepast voorstel.

Advies

Met dit besluit volgt het college het advies van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. De gemeentelijke Welstands- en Monumentencommissie is wel positief over het plan, maar geeft daarbij wel enkele aanbevelingen mee. De commissie vraagt onder meer onderzoek naar een ingreep waarbij meer van de originele muur kan blijven staan. Het college heeft beide adviezen bestudeerd en uiteindelijk het advies van de Rijksdienst zwaarder laten wegen. Het college wil aanpassingen die de monumentale muur niet aantasten.

Rivier, Boot, Stad

Het kunstproject komt uit de koker van Edward Clydesdale Thomson. Het is een opdracht van de gemeente Dordrecht, gericht op een betere verbinding van het Dordrechts Museum met het Hof van Nederland. Het project bestaat uit het bouwen van een houten schip, dat eerst wordt zwartgeblakerd. Daarna wordt het schip door een groep vrijwilligers van de tuin van het museum naar het Hof gesleept. Onderweg valt het schip uiteen. Vervolgens maakt de kunstenaar van de brokstukken bronzen sculpturen die op de route worden geplaatst.

Doorbraak

Onderdeel van dit project is een ingreep in de tuinmuur van het Dordrechts Museum. Daarbij zou een deel van de muur worden weggenomen en opgeslagen in het Stadsdepot. Na een doorbraak van het schip door een replica zou er een tijdelijke kunstwerk in de muur worden geplaatst, waardoor de doorbraak zichtbaar zou blijven. Voor dit onderdeel is een vergunning nodig, omdat de tuinmuur als onderdeel van het Dordrechts Museum de status van Rijksmonument heeft.

Kritiek

De afgelopen maanden kwam er vanuit de stad veel kritiek op dit onderdeel, ook van gemeenteraadsleden. Het college wilde eerst de adviezen van de Rijkdienst en de Welstands- en Monumentencommissie afwachten. Nu heeft het college besloten dat de tuinmuur niet mag worden aangetast.

Waardering

Het college heeft anderhalf jaar geleden al een presentatie gehad van het project ‘Rivier, Boot, Stad’ en heeft toen zijn waardering uitgesproken. “Ik vind het nog steeds een bijzonder en waardevol project”, zegt wethouder Piet Sleeking. “Maar de impact van dit ene onderdeel hebben we onderschat. Ik ga er van uit dat de kunstenaar met een goed alternatief komt, zodat het project alsnog verder kan.”

Het besluit van het college werd bekend na de deadline van Dordt Centraal van vandaag, waarin een artikel staat over het project.