We stikken niet in stikstof

De boeren zetten ons land al wekenlang op stelten. Daar vind ik van alles van, maar ik wil het even met u hebben over de oorzaak van alle ellende. Het stikstofprobleem dus. In natuurkunde was ik nooit sterk, maar ik heb geleerd dat 78% van de lucht die we in- en uitademen stikstof is en we daar niet in stikken. Stikstof is helemaal geen probleem. Als er al een probleem is wordt dat gevormd door stikstofverbindingen. Bijvoorbeeld als stikstof zich in een dierenmaag bindt met waterstof en zo ammoniak vormt. Of als stikstof zich bindt met zuurstof door verbranding in zware industrie of door het verkeer.

In dit land hebben we het voor het gemak allemaal op één hoop gegooid en stikstofprobleem genoemd. Om te weten wanneer iets een probleem is voor de natuur moet je meten en weten waar de grens tussen gezond en ongezond ligt. Op Vlieland werden ongezonde waardes gemeten. Erg raar, want het is een autovrij eiland en er zijn geen boeren of zware industrie. Kennelijk komt er dan heel veel ‘aanwaaien’. Of zou de grenswaarde discutabel zijn? In Duitsland en België is de norm honderd keer minder streng. Gekker nog; Nederland is het enige land ter wereld met een stikstofprobleem. Terwijl stikstof zich helemaal niet aan grenzen houdt.

Deugen de metingen niet? Daar rammelt al iets. Er wordt veel te weinig gemeten en soms op verkeerde plekken. De resultaten stoppen we in modellen en politici laten zich daardoor leiden. Wie in ons kleine kikkerland eerst 162 natuurgebieden aanwijst en onaantastbaar verklaart, kan op z’n vingers natellen dat de buren (boeren) dan vroeg of laat een probleem worden. Ik zou willen pleiten voor veel meer meten (dat is écht weten) en een hernieuwde discussie over die belachelijke grenswaarde, die niet alleen boeren over de kling jaagt, maar onze hele samenleving ontwricht.

Talloze bouwprojecten in ons land zijn door diezelfde stikstofwetgeving geblokkeerd. We schrééuwen om woningen, maar rechtbanken schrappen de bouw omdat de stikstofnormen overschreden worden. TomPoes verzon een list; als we nou de snelheid op een paar wegen rondom die nieuw te bouwen wijk verlagen, dan stoten auto’s minder uit en compenseren zo de uitstoot door nieuwbouw. Rechtbanken veegden dat van tafel. Maar de Raad van State heeft nu geoordeeld dat het tóch mag. Dat geeft hoop in tijd van woningnood. We stikken niet in stikstof, maar in regels, modellen, normen en juridisch geneuzel.

 

Thijs Blom.