DORDRECHT – Hans Janssen is directeur van de regionale ambulancedienst. Hij schrijft iedere maand voor Dordt Centraal een column over zaken die hem raken binnen en buiten de zorg. 

De overheid helpt…

Als we iets willen kopen, gaan we naar een winkel of een webshop. We neuzen wat rond om prijzen te vergelijken of laten ons adviseren in de winkel. We zijn eigen baas over ons geld en besluiten zelf waar we wat willen kopen. Soms kopen we iets over de grens, soms bij de buurtwinkel om de hoek die toevallig het gewenste product concurrerend aanbiedt. Er zijn vergelijkingssites die slim inspelen op onze wensen. Goed opletten loont.

Ook als bedrijf zorg je ervoor dat je het beste krijgt tegen de voordeligste prijs. Logisch toch? Voor bedrijven die verbonden zijn aan de overheid ligt dit wat anders. Als publiekrechtelijke instelling mag je boven een bepaald aankoopbedrag niet zomaar zelf besluiten waar je koopt. Dan moet je zoals dat heet gaan ‘aanbesteden’. Dat is een manier om vraag en aanbod op elkaar af te stemmen, de koper te helpen bij een gunstige deal en zo veel mogelijk verkopers de kans te geven om mee te dingen. En omdat de overheid ons zo graag helpt, is daar een strakzittend verplicht administratief regime voor ontwikkeld, waar geen ontkomen aan is.

En nu komt het. Ambulancediensten in Nederland worden beschouwd als aan de overheid gelieerde instellingen. Dit betekent dat wij voor aankopen boven de 139.000 euro verplicht zijn om onder zo veel mogelijk aanbieders van ambulanceproducten bekend te maken dat we ergens naar op zoek zijn. Hoe hoger het aankoopbedrag, des te verder weg moeten we prijzen opvragen bij bedrijven binnen de Europese Unie. Dat is om ons te helpen…

En zoals altijd wanneer de overheid probeert zaken dicht te timmeren, leidt dit tot bizarre situaties. Ik noem een voorbeeld. Service- en onderhoudscontracten voor onze ambulances: iedereen begrijpt dat we daarvoor niet elke keer naar Enschede kunnen rijden, omdat daar toevallig een Mercedes-garage zit met een aanbod dat wellicht een paar honderd euro voordeliger is. En u en ik begrijpen ook dat we enorm geholpen zijn (niet dus) met een meldkamercommunicatiesysteem uit Litouwen of met een ambulancebouwer (ook niet) uit Roemenië… Heus: de overheid helpt.

Hans Janssen