Actueel

reageer als eerstvr 11 jan 2019

D66 wil cultuuromslag rond vuurwerk

DORDRECHT – D66 in Dordrecht wil zich samen met de zusterfracties in Zwijndrecht en Papendrecht inzetten voor een gemeenschappelijke vuurwerkshow op het Drierivierenpunt tijdens oud en nieuw. Die zou voor het eerst plaats moeten vinden op 1 januari 2020. “Bij welk feest zouden we nog meer van deze aantallen slachtoffers en schades accepteren?”, vraagt Durk Jan Tabak, burgerraadslid van D66 Dordrecht, zich af. “Ook de milieuvervuiling qua fijnstof en CO2 die deze avond wordt uitgestoten is in de huidige tijd onacceptabel.” (Archieffoto: Thymen Stolk)

In Zwijndrecht is eerder al een motie aangenomen door de gemeenteraad, waarin wordt opgeroepen om samen met Dordrecht en Papendrecht de mogelijkheden van een gemeenschappelijk vuurwerk te onderzoeken. De lokale D66-fractie verwijst naar een rapport van de Onderzoeksraad Voor Veiligheid met daarin de volgende suggestie: ‘Gemeenten kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan het ombuigen van de huidige risicovolle viering van de jaarwisseling naar een veilig feest voor iedereen, zoals door het organiseren van professionele vuurwerkshows. Door de jaarwisseling als een evenement te benaderen, kunnen nieuwe feestelijke tradities wortel schieten en wordt aan potentiële onruststokers een alternatieve invulling van de avond geboden.’

Particulier

De kosten van de vuurwerkshow zullen door de drie gemeentes en eventuele sponsors gedragen moeten worden, stelt D66 Dordrecht. ‘We moeten in de toekomst toe naar een cultuuromslag rond vuurwerk. Het blijft gewoon onacceptabel dat er elk jaar zoveel immateriële en materiële schade te betreuren is. Uiteindelijk wil D66 ernaartoe dat op een aantal aangewezen plaatsen in de stad nog vuurwerk mag worden afgestoken door particulieren. En dat er dan voor elke Dordtenaar een prachtig vuurwerk is op het Groothoofd. De inzet blijft een vreugdevol en veilig feest voor iedereen’.

Geef een antwoord