DORDRECHT – Danny Makkelie is een van de hoofdrolspelers in een campagne van sportkoepel NOC/NSF en voetbalbond KNVB om mensen te stimuleren vrijwilligerswerk bij een sportclub te gaan doen. Daarvoor wordt een promotiefilmpje gemaakt, waarvoor de opnames afgelopen week plaatsvonden bij GSC/ODS op Sportpark Stadspolders. (Tekst en foto’s: Thijs Blom)

Voor deze locatie koos Dordtenaar Makkelie zelf, omdat hij hier als 10-jarig ventje lid werd (“de club heette toen nog SC Stadspolders”, weet hij) en al op zijn twaalfde jaar voor het eerst een wedstrijd floot. De accommodatie, waar bij een inbraak medio januari veel vernielingen werden gepleegd, is fraai gerenoveerd en vormde het decor voor de opnames van het filmpje, dat binnenkort te zien is op alle ‘socials’ van NOC/NSF en KNVB.

Vrijwilligers

Aan de opnames deed ook Joop Hartman (87) mee. Hij is voor zover bekend de oudste nog wekelijks actieve scheidsrechter in ons land en al dertig jaar een goede bekende van Makkelie, zo vertelt de internationaal toparbiter: “Joop floot regelmatig wedstrijden van het team waarin ik voetbalde. We hebben ook nog een poos samengewerkt. Eigenlijk was hij mijn voorbeeld.” Hartman loopt dus al een aardig tijdje mee: “Toen ik met fluiten begon waren er ruim 16.000 scheidrechters, dat waren er méér dan er wedstrijden te leiden waren. Nu zijn er nog zo’n 3.500 over, veel te weinig natuurlijk.” Makkelie (41) benadrukt dat de campagne breder is dan het werven van scheidrechters: “Elke club, ongeacht welke sport, heeft vrijwilligers nodig. In de kantine, op het veld, in het materiaalhok. Elke vrijwilliger is belangrijk.”

Wereldtop

Het arbitrale duo beschouwt het filmpje ook als een signaal naar de overheid, zowel lokaal als landelijk. “Vanuit de politiek moet hier meer aandacht voor komen, want zonder vrijwilligers is er uiteindelijk helemaal geen sport meer”, stelt Makkelie onomwonden. Zelf werd de huidige nummer één van Nederland dus al op 12-jarige leeftijd warm gemaakt voor vrijwilligerswerk. Overigens niet door Joop Hartman. “Mijn oom, Willem van Beusekom, was scheidsrechter en bestuurslid hier en die zei ‘joh Dan, we komen wat scheidsrechters tekort bij de jeugd, wil jij een wedstrijdje bij de pupillen fluiten’, dus ik zei da’s goed, geef mij die fluit maar. Nou, zo gezegd, zo gedaan. En ik vond het zo leuk dat ik nooit meer gestopt ben. Eerst jeugd, later dames en ook was ik al snel grensrechter bij zowel zaterdag-1 als zondag-1.” Het was het begin van een – tot nu toe – glansrijke carrière. Danny Makkelie (41) debuteerde in 2005 in het betaald voetbal, promoveerde in 2009 naar de eredivisie en werd twee jaar later internationaal scheidsrechter. Met inmiddels 47 duels in de Champions League en optredens op het EK 2020 en het WK 2022 achter zijn naam wordt hij beschouwd als één van de beste scheidsrechters ter wereld.

Vlieguren

Hartman, die de destijds nog piepjonge Makkelie op de voet volgde, kon niet bevroeden dat dat ventje een topper zou worden: “Om goed te worden is zoveel nodig, uit jezelf, maar ook door goede begeleiding.” Makkelie knikt instemmend: “Het gaat niet vanzelf, je moet hard blijven werken, alsmaar beter willen worden, heel veel vlieguren maken. Streven naar perfectie, feedback vragen aan anderen; hoe vond je me fluiten?” Zoals jonge spelers grote voetballers als voorbeeld, hebben had Makkelie meerdere scheidsrechters die hij als grote voorbeelden zag: “Ja, mannen als Dick Jol, Pieter Vink, René Temmink en internationaal Colina.” Maar uiteindelijk moet je het zelf doen, vertelt hij: “Leren van je fouten en uiteindelijk je eigen persoonlijkheid, je identiteit vormen, een stijl die bij je past en geaccepteerd wordt door spelers.”

EK

Komende zomer gaat hij als enige Nederlandse scheidsrechter naar het EK in Duitsland. Als Oranje het daar toevallig ver schopt is dat voor Makkelies kansen op een finale niet zo gunstig. Maar om die stelling moet hij lachen: “Als ik met mijn team een kwartfinale mag leiden ben ik dik tevreden. Vier jaar geleden mocht ik de halve finale (Engeland-Denemarken, red.) fluiten en kreeg Björn Kuipers de finale, dus ik denk dat er nu scheidsrechters uit andere landen worden aangewezen.”

Mbappé

Als de eerste pupillenteams van GSC/ODS zich op de accommodatie melden voor de training verplaatst de cameraploeg zich met Makkelie en Hartman naar buiten. De jonge spelertjes zien de camera en worden toch een beetje nieuwsgierig. Wie zijn dat? Als hen verteld wordt dat de beste scheidsrechter van Nederland op bezoek is, komen de vragen. “Kent u Mbappé?” en Makkelie knikt: “Die heb ik wel eens gefloten ja”. Wellicht is een van die ventjes de nationale toparbiter van 2044…