DORDRECHT – In Nederland zijn ongeveer 2,5 miljoen mensen die moeite hebben met lezen, schrijven en rekenen. In de Week van Lezen en Schrijven, deze week, is er extra aandacht voor dit feit. En voor de vraag hoe we het deze doelgroep makkelijker kunnen maken bij ‘regelzaken’. (Foto: St0lk Fotografie) 

Het draait er dus aan de ene kant om dat de taalvaardigheid omhoog gaat. En dat mensen weten waar ze kunnen aankloppen als ze er niet uit komen met ingewikkelde formulieren en regeltjes. Maar de gemeente en bijvoorbeeld de Sociale Dienst kunnen er tegelijkertijd ook voor zorgen dat de brieven die ze versturen minder ingewikkeld zijn. Chris Benschop (Onderwijs, Kansengelijkheid) ging daar maandag in de bibliotheek aan de Groenmarkt over in gesprek met een aantal mensen die er ervaring mee hebben. En met mensen die gaan meedenken over hoe het beter kan, zoals twee studentes communicatie.

Spreekuur

De bibliotheek is ook één van de plekken waar je kunt aankloppen voor hulp bij regelzaken. In het Taalcafé en bij het Kookeiland kun je werken aan je beheersing van de Nederlandse taal. En met al je vragen kun je hier gratis en zonder afspraak binnenwandelen bij het digitaal inloopspreekuur. Bijvoorbeeld over het aanvragen van een toeslag bij de belastingdienst of het regelen van een energiecontract. Of voor wat er allemaal geregeld moet worden als je 18 jaar wordt. Studiefinanciering, zorgverzekering, zorgtoeslag. “Niet iedereen heeft mensen om zich heen die daarbij kunnen helpen”, werd de wethouder nog een keer voorgehouden. En: “Je wordt vaak doorverwezen naar het wijkteam, maar daar hebben ze meestal niet veel meer dan twintig minuten de tijd voor je.”

Taalpanel

De gemeente wil daarnaast ook het voorbeeld geven in duidelijk communicatie. “Onze brieven, en die van partners in het sociaal domein, kunnen vaak echt nog wel wat duidelijker”, weet Van Benschop. “Er staat teveel moeilijke of ambtelijke taal in. Of de brief is zo opgesteld dat de lezer al in de stress is geschoten voordat die aan het eind de boodschap leest dat er niets aan de hand is.” De gemeenteraad heeft in november 2023 de motie met de mooie titel ‘Lzeen en shicreijvn si niet voor iereeden vezlafneksprend’ aangenomen. Daarin roept zij het College op om een taalpanel te vormen. Binnen de gemeente wordt al langer gewerkt aan toegankelijk schrijven. Dit panel met ervaringsdeskundigen, dat dit najaar van start moet gaan, gaat adviezen geven om dit nog verder te verbeteren. De NOS deed, niet geheel toevallig deze week, ook een stapje in de goede richting met de introductie van het Journaal in Makkelijke Taal. Dat is voortaan elke werkdag om 17.00 uur te zien op NPO1.