ZWIJNDRECHT – In Zwijndrecht vinden in september de Binnenvaartdagen weer plaats. Het wordt de derde editie van dit groots opgezette evenement. (Archieffoto: Stolk Fotografie)

 

De Binnenvaartdagen Zwijndrecht vindt dit jaar voor de derde keer plaats en wel op 13, 14 en 15 september. Het evenement is opgezet als een groot podium voor de binnenvaart waar scholieren, studenten en belangstellenden de sector kunnen ontdekken. Educatie en informatie gaan in het bruisende programma hand in hand met entertainment.

 

Festivaldagen

Net als de vorige edities staat er weer een groot podium waar drie dagen lang artiesten en bands optreden. Tijdens de festivaldagen zijn er verder nog straatartiesten te zien en zijn er muzikanten en koren die het publiek vermaken. Bezoekers kunnen uiteraard ook het water op om schepen te bekijken of rondvaarten te maken in Zwijndrecht of door de Drechtsteden. Er wordt voor spektakel gezorgd door onder andere de Kustwacht-helikopter, KNRM en de brandweer. “Bij het Crescent is er ditmaal ook een braderie”, kondigt Piet de Bruin aan namens de organisatie. “Daarmee bieden de Binnenvaartdagen nóg meer voor ieder wat wils. Dagjesmensen, kinderen, zakelijk publiek: voor iedereen is er veel te beleven.”

 

Promotie binnenvaart
Het evenement is vooral bedoeld ter promotie van de binnenvaart. Naast entertainment draait het tijdens het lange weekend in Zwijndrecht om educatie, werkgelegenheid en innovatie. Grote, aansprekende werkgevers uit de sector presenteren zich aan jongeren en mogelijke potentiële werknemers. Zij laten hun technische en veelal duurzame innovaties zien en geven tekst en uitleg over wat het werken in de binnenvaart zo boeiend en aantrekkelijk maakt. Ook de verschillende groepen uit de arbeidsmarkt zijn weer aanwezig zoals Baanbrekend, Kickstart en BAAS.

 

Bedrijven

Tijdens de Binnenvaartdagen hebben bedrijven de kans zich te tonen aan mensen die niet of minder bekend zijn met de binnenvaart zoals aan werkzoekenden, scholieren en studenten en andere geïnteresseerden. Alle scholen uit de Drechtsteden en verschillende andere opleidingen, van basisscholen tot middelbare en hogere scholen, zijn uitgenodigd om de Binnenvaartdagen te bezoeken op vrijdag 13 september. De leerlingen nemen dan een kijkje aan boord van schepen en bij bedrijven die zich presenteren op de kade en wie weet wordt zo wellicht het zaadje geplant voor een mooie maritieme carrière. Veel basisscholen en middelbare scholen hebben al toegezegd aanwezig te zijn met in totaal meer dan tweeduizend leerlingen. En dat is nog niet alles, want de organisatie is op dit moment nog met veel scholen in gesprek.

 

Deelnemen en sponsoring
Binnenvaartdagen Zwijndrecht begint op vrijdag 13 september en zaterdag 14 september vanaf 12.00 uur. Zondag 15 september start het om 13.oo uur. Het wordt gehouden op het Maasplein, Thorrehoofd, Maasboulevard, Euryzakada en Veerplein en langs de Zwijndrechtse kust. Bedrijven die zich deze dagen ook willen presenteren in een van de pagodetenten of die het evenement als sponsor willen helpen mogelijk maken, kunnen voor meer informatie contact opnemen via de website www.binnenvaartdagen.nl

 

Binnenvaart en Zwijndrecht

Zwijndrecht wordt de thuishaven van de binnenvaart genoemd. Op de website van de gemeente Zwijndrecht wordt gemeld dat de binnenvaart van groot belang is voor de economie. Zwijndrecht is de grootste binnenvaartgemeente in Nederland. Van de zevenduizend Nederlandse binnenvaartschepen zijn er in Zwijndrecht achthonderd geregistreerd. Veel toonaangevende bedrijven zijn in Zwijndrecht langs het water en de havens gevestigd. Watergebonden bedrijvigheid en de havens zijn kenmerkend voor de Zwijndrechtse economie. De gemeente heeft havens en kades van de Strooppot tot de Oude Haven in Heerjansdam. Havenbedrijf Rotterdam voert het nautisch beheer uit in de Swinhaven, Drechthaven, Develhaven, Uilenhaven en aan de rivieroever (ten oosten van de spoorbrug) in Zwijndrecht. De gemeente werkt samen met Havenbedrijf Rotterdam aan de invulling van gezamenlijk havenbeheer, de inning van havengelden, de ontwikkeling van havens en haventerreinen in Zwijndrecht.

 

Dit verhaal verscheen eerder in Thuis in Zwijndrecht, één van de ‘specials’ van Dordt Centraal. Hier kun je ze allemaal teruglezen.