REGIO – “Als ik vertel dat ik werk bij de GHOR in Zuid-Holland Zuid, heeft niet iedereen meteen een beeld van wat ik dagelijks doe”, begint Madieke Linckens. Zij vertelt als coördinator en beleidsadviseur bij de geneeskundige hulpverleningsorganisatie in de regio, de GHOR, meer over de rol van die organisatie in het crisisspeelveld.

“Voor het grote publiek zijn wij niet altijd de meest bekende speler. Wij hebben, anders dan de naam misschien doet vermoeden, geen grote operationele dienst zoals bij de brandweer en de politie. De GHOR is namelijk een echte netwerkorganisatie. Wij maken onderdeel uit van de Veiligheidsregio, maar worden ook aangestuurd door de Directeur Publieke Gezondheid. Als relatief klein bureau van negen mensen, aangevuld met oproepbare crisisfunctionarissen, zorgen wij voor een sterke zorgketen. Dit doen wij in de voorbereiding op, tijdens en na crises. Wij doen dit samen met onze zorgpartners in de regio Zuid-Holland Zuid. Denk hierbij aan de huisartsen, ziekenhuizen en de ambulancedienst, maar ook aan de verplegings- en verzorgingshuizen, de thuiszorg, de geestelijke gezondheidszorg en de gehandicaptenzorg. Als GHOR zorgen wij ook voor de verbinding tussen de zorginstellingen, het openbaar bestuur en de partners in het veiligheidsdomein, zoals de gemeenten, de politie en de brandweer. Wij stimuleren dus samenwerking. Meestal op de achtergrond. Maar als het nodig is tijdens een crisis, dan nemen wij het voortouw.”

Huidige crisis

Op dit moment stuurt Madieke in de coronacrisis de GGD/GHOR-projectorganisatie aan. “In deze projectorganisatie combineren wij de inhoudelijke kennis van de GGD met de kennis van de GHOR over crisismanagement. Wij kijken vanuit deze beide organisaties zowel naar de publieke gezondheid als de continuïteit van zorg. De huidige crisis is een uitzonderlijke situatie. Ook voor ons. Niet alleen door de duur van de crisis, maar ook door de enorme impact op de maatschappij. We schipperen tussen landelijk en regionaal beleid. In dit kader wordt continu gezocht naar de balans tussen maatwerk en het hanteren van één lijn. Deze crisis raakt alle zorginstellingen met kwetsbare doelgroepen. Geen enkele sector wordt ontzien. Er wordt veel van de zorginstellingen en haar personeel gevraagd. De wil tot samenwerking en flexibiliteit in de zorgketen is echter enorm groot. Wij stimuleren dit. Wij adviseren over de te nemen maatregelen en kijken samen met de zorg vooruit wat er op ons af gaat komen. Wij verbinden partijen, sturen waar nodig bij en ondersteunen gericht op crisismanagement. Daarnaast is vanwege de enorme maatschappelijke impact juist in deze crisis de verbinding naar het openbaar bestuur en de veiligheidspartners van groot belang. Door de samenwerking in deze intensieve periode is ons netwerk in een korte tijd uitgebreid en verdiept. Hoewel deze crisis heel veel keerzijden kent, kijk ik wel met trots naar deze samenwerking en de resultaten. Zowel de GGD als de GHOR hebben in een korte tijd een behoorlijke transformatie doorgemaakt. Wij leveren al acht maanden een enorme krachtsinspanning.”

Zorgen

Madieke maakt zich echter ook zorgen. “We zijn er nog niet. Het aantal besmettingen neemt in een snel tempo toe en hiermee ook de druk op de zorg. Enerzijds door de stijgende zorgvraag, maar ook doordat zorgpersoneel thuis komt te zitten vanuit de voorzorgsmaatregelen en nog niet helemaal opgeladen zijn na de eerste golf. Ook de druk op de GHOR blijft onverminderd hoog. De samenwerking die wij stimuleren is dan ook niet de enige sleutel tot succes. Wij moeten als maatschappij samenwerken en de afgekondigde maatregelen opvolgen. Dat geldt voor iedereen. Houd afstand, blijf bij klachten thuis en laat je testen. Alleen samen krijgen we corona onder controle.”