DORDRECHT – Bestuurders Paul Vel Tromp (De Hoop) en Jurjen Sponselee (Salios) hebben vorige week in Salios-locatie Regionaal Expertisecentrum Korsakov het Dijckhuis een samenwerkingsovereenkomst ondertekend om de zorg voor mensen met (een vermoeden van) het syndroom van Korsakov te verbeteren. Door de krachten te bundelen, willen beide organisaties barrières in het zorglandschap doorbreken. (Foto: Salios)

 

Het syndroom van Korsakov ontstaat vaak na langdurig overmatig alcoholgebruik en leidt tot ernstige geheugenstoornissen. De zorg voor deze doelgroep is versnipperd: terwijl verslavingszorg doorgaans wordt geleverd binnen de geestelijke gezondheidszorg (ZVW), valt Korsakov-zorg onder de langdurige zorg (VVT/WLZ), en sinds kort voor diagnostiek, (ELV). Dit verschil in financiering en werkwijze maakt geïntegreerde zorg lastig, terwijl juist deze kwetsbare groep daar veel baat bij heeft.

 

Delen van kennis

Mede aangespoord door het Integraal Zorgakkoord (IZA, 2022) zetten De Hoop en Salios nu een concrete stap in het verbeteren van domeinoverstijgende zorg. De samenwerking richt zich op het delen van kennis en op wederzijdse consultatie. Zo levert Salios diagnostiek (zoals neuropsychologisch onderzoek) tijdens lopende ggz-behandelingen, en biedt De Hoop (klinische) ggz-behandeling bij terugval of bijkomende problematiek bij bewoners van Het Dijckhuis met Korsakov.

Voor cliënten van De Hoop vergroot deze samenwerking de kans op een tijdige en juiste diagnose en daarmee passende behandeling. Tegelijkertijd kunnen bewoners van Het Dijckhuis rekenen op gerichte ondersteuning bij een eventuele terugval of andere problematiek.

 

Wal en schip

“We willen voorkomen dat mensen tussen wal en schip raken doordat de zorg niet goed op elkaar aansluit. Deze samenwerking is een belangrijke stap naar betere zorg voor mensen met complexe problematiek”, vindt Mente van der Beek, verslavingsarts en zorglijnmanager verslavingszorg, De Hoop.

“De praktijk vraagt om samenwerking over de grenzen van systemen heen. Alleen door onze expertise te bundelen kunnen we deze kwetsbare doelgroep bieden wat ze nodig hebben: passende zorg, op het juiste moment.” – Marjan van der Dussen, zorgmanager Regionaal Expertisecentrum Korsakov het Dijckhuis.