DORDRECHT – Dit jaar is het 125 jaar geleden dat de eerste openbare bibliotheek van start ging. Op 1 mei 1899 opende de Openbare Leeszaal en Bibliotheek haar deuren in Dordrecht. Dit jaar mag de bieb, die nu Bibliotheek AanZet heet, dus 125 kaarsjes uitblazen. (Archieffoto: Stolk Fotografie)

Na de opening van de eerste bibliotheek was de volwassen bevolking van Dordrecht welkom, “zonder aanzien van geslacht, stand, staatkundige overtuiging of geloof.” Er waren destijds al veel bibliotheken in Nederland. Maar er was er nog niet een waar iedereen welkom was om te lezen en te lenen. En het bleef niet bij Dordrecht.

Mannen én vrouwen

“In de bieb in Dordrecht mochten mannen én vrouwen komen”, vertelt directeur-bestuurder Ankie Kesseler, “en kon de arbeider naast de notaris zitten. Voor die tijd was dat echt wel iets bijzonders.” Vanaf 1904 kreeg de Dordtse bieb bovendien als eerste in Nederland een kinderbibliotheek. Daarmee is Bibliotheek AanZet de oudste bibliotheek in Nederland voor iedereen. In 1905 kwam met Nel Snouck Hurgronje de eerste bibliothecaresse van Nederland in dienst. Zij werd de eerste directeur. Vanaf 1915 kwamen er kleine vestigingen in omringende plaatsen, waar Nel zich persoonlijk voor inzette. En zo breidde de organisatie zich uit.

Jubileumjaar

Vanaf 1 mei is het bij AanZet een jaar lang feest. In de Stadsbibliotheek aan de Groenmarkt in Dordrecht opende Kesseler een expositie over 125 jaar bibliotheek. Ook in de andere bibliotheken van AanZet zijn exposities te zien. Verder is er een jubileumboek in de maak en gaat de bieb het jubileum nog vieren met samenwerkingspartners, gemeenten en partners uit de bibliotheekbranche.