Actueel

reageer als eerstwo 15 mei 2019

Demonstratie bij Chemours

DORDRECHT – De Partij voor de Dieren is om 15.00 uur gestart met de protestactie voor de poort van Chemours aan de Baanhoekweg. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wil het bedrijf een vergunning verlenen voor de directe lozing van de giftige stoffen GenX en PFOA op rivier de Nieuwe Merwede.

Als Chemours de vergunning krijgt, mogen zij jaarlijks maximaal vijf kilo GenX en maximaal twee kilo PFOA lozen. De stoffen zijn schadelijk voor mens, dier en milieu. Het maken en in de handel brengen van PFOA is vanaf juli 2020 verboden in de Europese Unie vanwege de schadelijke effecten. De schadelijkheid van GenX is nog niet duidelijk, omdat de stof daarvoor te kort op de markt is.

In Dordrecht en Sliedrecht worden hoge concentraties van de stof aangetroffen, maar ook in andere plaatsen. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu adviseert omwonenden slechts beperkt groenten en fruit uit eigen tuin te eten.

Morgen vindt er in de Tweede Kamer een debat plaats over de lozing van de stoffen. De Partij voor de Dieren zal daar pleiten voor een volledig verbod op de uitstoot van zowel GenX als PFOA. (Foto’s: Thymen Stolk)

 

Geef een reactie