Actueel

reageer als eerstvr 11 jan 2019

Digitale tijdreis naar Dordt 1619

DORDRECHT – Volgende week wordt de app en computeranimatie van Synode 5D officieel gelanceerd. Deze app en computeranimatie geeft een unieke mogelijkheid om door het centrum van Dordrecht te dwalen als was het 1618. Nergens in Nederland en waarschijnlijk niet ter wereld bestaat een dergelijke digitale visualisatie van een historische stad. Het Dordtse duo Theo Pronk en Bram Vreugdenhil bedachten de digitale reconstructie. Dankzij de viering van 400 jaar Synode kon de historische, interactieve, digitale stad gerealiseerd worden. (Foto’s van de app: Dutch Tilt Studios)

Theo, die historicus is, vertelt: “We deden in het kader van de viering een subsidieaanvraag voor particulieren die ideeën hadden voor herdenking van de Synode. We kregen 35.000 euro van de gemeente. Dat was genoeg om te starten en we zijn gaan zoeken naar partners. Dankzij extra donaties van het Mondriaan Fonds en het Prins Bernard Cultuurfonds hebben we nu delen van Dordrecht in de Gouden Eeuw kunnen reconstrueren. Onder de naam Synode 5D kan iedereen die interesse heeft in de geschiedenis van Hollands oudste stad ronddwalen in de virtuele stad.”

Historisch verantwoord

Mariette van der Elburg, die de communicatie doet van de Verborgen Stad: “Het is echt een enorme klus geweest om te trachten alle gebouwen te reconstrueren die er nu niet meer staan. Dat hebben de makers gedaan aan de hand van tekeningen, foto’s, schilderijen en historische teksten. In de digitale stad kun je precies zien welke gebouwen er nog staan, gebouwen die er ongeveer zo hebben uitgezien en gebouwen die verzonnen zijn. Als je op een brilletje in het scherm klikt dan krijgen de gebouwen een andere kleur, die daar duidelijkheid over geeft. Ook zijn er op elke plek in de stad die in kaart is gebracht, mogelijkheden om door te klikken voor meer achtergrondinformatie of verhalen van vroeger. Dat is de vijfde dimensie die aan de oude stad is toegevoegd.” Lees vandaag meer in Dordt Centraal

 

 

 

 

Geef een reactie