DORDRECHT – Een AED op maximaal zes minuten afstand, waar je ook bent op het Eiland van Dordrecht. Zo ver is het nu, en daarmee is Dordrecht officieel ‘hartveilig’. “Best bijzonder voor een 100.000-plus-stad”, weet Robert Vreugdenhil, die al tien jaar pleit en strijdt voor extra AED’s in de stad. “Er zijn nog veel steden met ‘rode stippen’, oftewel plekken die nog niet zijn ‘afgedekt’. In Dordrecht heeft de gemeente heel erg meegedacht en -werkt. Zij heeft op de locaties waar nog geen AED was, een exemplaar geschonken, inclusief onderhoudscontract.” (Foto’s: Stolk Fotografie)

In totaal zijn er nu 148 AED’s, verspreid over het eiland. Ze hangen bij particulieren, winkels, sportclubs of bedrijven. De gemeente heeft er nu in totaal twintig opgehangen op plekken waar nog een rode stip stond op de landkaart van Dordrecht op hartslag.nu. Dit is ook dé website (van en) voor burgerhulpverleners. “Als er een melding binnenkomt via 112, worden alle burgerhulpverleners in een straal van een kilometer rond het slachtoffer ingeseind”, legt Vreugdenhil uit. “Daarbij ontvangen ze ook de code van de dichtstbijzijnde AED.” Dat kan het verschil tussen en leven uitmaken. Of zoals het op hartslag.nu staat: ‘Het snel inzetten van een AED en starten met reanimeren voordat de ambulance ter plaatse is, maakt wekelijks het verschil tussen leven en dood voor tientallen mensen in Nederland.”

Maandag onthulde wethouder Rik van der Linden een AED bij Bakker Advies op de Vest 179. Met dat laatste ‘puzzelstukje’ is Dordrecht vanaf nu officieel ‘hartveilig’.