Actueel

reageer als eerstwo 11 sep 2019

Dordrecht is wel wél een studentenstad

DORDRECHT – Dordrecht is geen studentenstad. Tenminste, dat is een beetje de algemene opinie. HBO Drechtsteden, dat sinds 2014 in Dordrecht HBO-opleidingen aanbiedt op het gebied van Techniek en ICT, Management en Ondernemerschap en Mens, Gedrag en  Zorg, vindt dat dat beeld bijgesteld moet worden. De onderwijsinstelling organiseerde vrijdag een introductiedag voor 175 eerstejaarsstudenten. Tijdens de eerste editie van DID (Dordtse Introductiedag) konden zij kennismaken met de stad waarin zij gaan studeren.

Bij de gemeente, Dordrecht Marketing en de Economic Development Board (EDB) waren ze dermate enthousiast over het initiatief van HBO Drechtsteden dat zij meteen aanhaakten. Ook verschillende Dordtse ondernemers leverden een bijdrage aan DID. Zoals horecaondernemer Dennis van Buuren: “DID is een laagdrempelige manier om Dordrecht te presenteren aan studenten van buiten de stad die hier straks regelmatig te vinden zijn. Deze groep is meer dan welkom, aangezien zij gaan zorgen voor meer levendigheid in de binnenstad. Door hen in de eerste studieweek te koppelen aan enthousiaste Dordtse bedrijven, de historische binnenstad en hun school, weten we zeker dat ze hier vaker gaan terugkomen.” Wethouder Onderwijs en Arbeidsmarkt Peter Heijkoop gaf het startsein voor de dag: “Ik vind dit een erg leuk initiatief. Deze studenten zijn nu de pioniers. Want vanaf volgend jaar lopen hier nog veel meer studenten rond. We zijn namelijk druk bezig met de uitbreiding van het aanbod HBO-opleidingen in Dordrecht.”

Binden aan stad

Groepen studenten liepen tijdens de dag een route door de stad. Hierbij werd een aantal historische en culturele plekken aangedaan. Daarnaast zette een aantal ondernemers in de binnenstad, zoals Merz, Rutte, het Magazijn en Jac Hensen, zijn deuren open. De dag werd afgesloten met een borrel op het Scheffersplein bij Osteria-bar Luca. Hier sloot burgemeester Kolff aan voor een biertje en een praatje: “Tijdens je studententijd ga je je echt binden aan de stad waar je studeert. Ik ben blij met dit initiatief, waarbij studenten in no time onze stad leren kennen en hopelijk niet meer weggaan!”, zei hij.

Levendigheid

Jasper Damsteegt, directeur Kunstmin en lid van de EDB: “Vanuit de Economic Development Board juichen we initiatieven als deze van harte toe. Onderwijs, overheid en ondernemers slaan de handen ineen om de levendigheid in de binnenstad een boost te geven. Mensen binden aan onze regio gaat namelijk ook over beleven, naast het aantrekken van banen en het bouwen van woningen.” De eerste editie smaakt naar meer, vindt ook Jessica van den Bosch, directeur HBO Drechtsteden: “Het plan voor DID hebben we in korte tijd ontwikkeld. Na deze succesvolle dag gaan we hier zeker iets jaarlijks van maken. We zijn begonnen met onze eerstejaars studenten, maar de ambitie is dat in volgende edities alle eerstejaars studenten van Dordrecht meedoen.”

 

 

Geef een reactie