DORDRECHT – Het aantal woningen in Dordrecht is sinds 2018 met 2.644 toegenomen. De krimp is gekeerd, constateert het college. Er wordt volop gebouwd en er liggen veel plannen klaar. Maar om de ambities uit het politiek akkoord te halen, zijn meer plannen nodig. En dat terwijl de opgave door bijvoorbeeld duurdere grondstoffen, stijgende hypotheekrente, onzekerheid over wet- en regelgeving en doelstellingen vanuit het rijk niet eenvoudiger geworden. Toch wil het college het bouwtempo erin houden. (Archieffoto: Stolk Fotografie)

“We hebben onze procedures versneld, waardoor plan- en besluitvorming voor nieuwbouw in Dordrecht gemiddeld 2,5 jaar duurt ten opzichte van 5 jaar landelijk. Daardoor is er in onze stad in 2022 een recordaantal van 1.152 woningen in aanbouw”, zegt wethouder Maarten Burggraaf van Stadsontwikkeling. “Dit bouwtempo willen we vasthouden, maar de marktomstandigheden zijn wel uitdagend geworden. We zetten alles op alles om de komende periode nieuwe planvoorraad aan te leggen, waaronder ruim duizend nieuwe betaalbare koopwoningen.” De focus komt echt te liggen op die betaalbare woningen, stelt zijn collega-wethouder Peter Heijkoop van Volkshuisvesting: “We leggen de komende jaren de focus op het bouwen van meer betaalbare woningen. Dus vooral koopwoningen tot 355.000 euro en sociale huurwoningen. Met de bouw van ruim driehonderd tijdelijke studio’s op het Leerpark hebben we druk al wat van de ketel gehaald voor werkende jongeren en studenten. Maar ook voor gezinnen willen we extra sociale huurwoningen bouwen en daarom willen we met de woningcorporaties afspraken maken om circa 250 extra woningen te bouwen.”

Complex

Ook de programmering van koopwoningen onder de 355.000 euro loopt net als in het hele land achter. Om de achterstand in te lopen zet het college in op het toevoegen van nieuwe plannen voor nog duizend extra betaalbare woningen in de periode tot 2026. Het vinden van geschikte bouwlocaties voor deze nieuwe plannen is een complexe opgave. Met nieuwe gebiedsontwikkeling zoals het Maasterras en met ‘verdichtingsstudies’ wordt gezocht naar kansrijke locaties binnen de grenzen van de stad.

Volop gebouwd

Niet alleen op het Leerpark wordt druk gebouwd. In de Charlotte de Bourbonstraat in Nieuw-Krispijn (foto) en de Poelwijckstraat en Oudelandstraat in het Land van Valk is de bouw van duurzame sociale huurwoningen gestart. Ook in Amstelwijck en Stadswerven verrijzen nieuwe woningen. Het oude Regiokantoor is getransformeerd tot appartementengebouw en ook aan de Spuiboulevard maken enkele oude kantoren plaats voor woningen. Op de plek van het Stadskantoor en Crownpoint komen bijvoorbeeld ruim vijfhonderd woningen, waarvan bijna tweederde van de woningen in de ‘betaalbare categorie’.