DORDRECHT – In deze rubriek lichten Bram en Ria Broekhoven iedere laatste vrijdag van de maand een foto of briefkaart uit hun imposante collectie historisch beeld van Dordrecht uit. Deze maand zijn dat de beelden van Hans Petri, die op verschillende plekken in de stad opduiken. Kijk voor veel meer beeld en informatie op www.dordtsekaart.nl.

Onlangs wandelden wij op een zonnige dag over de Noordendijk richting stad. Mijn oog viel daarbij op een troosteloze kale zandvlakte bij de hoek Baden Powelllaan. Snel probeerde ik mij voor de geest te halen welke gebouwen hier hebben gestaan. Totdat ik aan de rand van de weg het beeld van ‘de in Dordrecht wereldberoemde’ Hans Petri waarnam.

Dit kunstwerk was voor mij altijd een herkenningspunt uit mijn jeugd. Op weg naar het Wantijbad moest ik dáár afslaan. Mijn jongste broertje -achterop de fiets- noemde het altijd: ‘de worstelende mannen’. En die naam is mij altijd bijgebleven. Later las ik namen als ‘de stoeiende jongens’ en ‘de vechtenden’, maar ik vond de zelf verzonnen naam van mijn broertje toch altijd beter passend. Ik zag in mijn herinnering opeens het Gemeentelijk Lyceum met daarvoor die rollebollende mannen weer opdoemen.

Al vaker merkten wij op dat de gemeente Dordrecht dringend op zoek is naar goede bouwlocaties. En het lijkt ons dat dit gebied zich uitstekend leent als toekomstige woonbestemming voor Dordtenaren. Via de Vlij is een verbinding met de Dordtse Biesbosch snel gemaakt en de binnenstad ligt op loopafstand. Daarom verwachten wij dat de bouwactiviteiten daar zeker niet lang meer op zich zullen laten wachten. Maar wat gaat er dan met dit kunstwerk gebeuren?

Wij nemen aan dat het kenmerkende beeld van ‘de worstelende mannen’ een prominent plaatsje zal krijgen. De kunstenaar Hans Petri heeft een groot deel van zijn leven in onze stad gewoond en gewerkt en is op 76-jarige leeftijd overleden in Dordrecht. Vanuit het tekengenootschap Pictura heeft hij veel kunstzinnige sporen in onze stad achtergelaten. Zo heeft hij ook het beeld van Jonas in de Walvis aan de gevel bij het Christelijk Lyceum op het Halmaheiraplein ontworpen en het stenen kunstwerk met de fonteinen bij het toenmalige Refajaziekenhuis. Ook dat gebied gaat nu flink op de schop. En wat staat die fonteinen dan te wachten?

Er staat ook nog een beeld ‘de Levensboom’ als bevrijdingsmonument van deze kunstenaar in het Merwesteinpark. Deze creatie staat nu nog veilig. Bouwplannen zijn daar nog in het geheel niet aan de orde. Te hopen valt dat ook de stoeiende jongens met respect zullen worden behandeld. Een verplaatsing hiervan moet nog mogelijk zijn, maar een verdwijning naar een of ander depot lijkt ons zeker niet slim. Zo zijn de alom gewaardeerde en altijd bewegende beelden bij het voormalige Drechtwerkgebouw volgens ook ergens té goed opgeslagen en vervolgens weet nu niemand meer waar.

Mocht het zo zijn dat ook ‘de vechtenden’ een dergelijk lot beschoren is, dan kunt u binnenkort aan de Noordendijk opnieuw enkele worstelende mannen aantreffen. Maar dán levensecht…