DORDRECHT – Het grote zwartgeblakerde schip van beeldend kunstenaar Edward Clydesdale Thomson wordt op zaterdag 9 oktober tussen 10.00 en 18.00 uur vanuit de tuin van het Dordrechts Museum versleept naar museum Het Hof van Nederland. Dordtenaren worden uitgenodigd om te helpen het schip te trekken en te slepen tijdens een uniek en ééndaags evenement. De samenwerking met de stad en het collectieve karakter van het evenement zijn een belangrijk onderdeel van het kunstproject.

Verschillende groepen vrijwilligers nemen de haast onmogelijke taak op zich om het schip stukje bij beetje te verplaatsen door de smalle straten van het Hofkwartier. Dit gebeurt op traditionele wijze met een trekgordel aan een jaagtouw. Om 10.00 uur start het eerste team vrijwilligers met het op eigen kracht verslepen van het schip van vijftien meter lang en een gewicht van drie ton. De feestelijke aftrap van de sleeptocht vindt plaats in de tuin van het Dordrechts Museum, om vervolgens via de Lastig Eendstraat en de Kloostertuin te eindigen op het Hof.

Aanmelden

Met het unieke evenement wordt samen een nieuwe ‘urban legend’ gecreëerd en wordt de rijke historie van Dordrecht met haar ontstaansgeschiedenis aan de rivieren gevierd. Voor het slepen is iedereen van harte welkom. Van buurtverenigingen en kunstliefhebbers tot families, schoolklassen en sportclubs. Er worden zes teams samengesteld die elk een stukje van de route zullen verslepen. Reken op ongeveer anderhalf uur per team. Iedereen die wil meedoen kan zichzelf, een club of vereniging opgeven via manuela@rivierbootstad.nl of via het aanmeldingsformulier op rivierbootstad.nl

Herinneringen
Via simulaties en computerberekeningen is voorspeld dat het schip tijdens de sleeptocht in zeven wrakstukken uit elkaar zal vallen op verschillende locaties. Dit breken en uit elkaar vallen is een relevant onderdeel van het kunstproject. Aan het einde van de dag worden alle brokstukken zorgvuldig verzameld en verplaatst naar het kunstenaarsatelier in de Biesboschhal. Daar bewerkt en transformeert Edward Clydesdale Thomson de reststukken tot bijzondere bronzen en stenen sculpturen. Het kunstproject is pas echt klaar als de sculpturen een vaste plek hebben gekregen op de sleeproute in het Hofkwartier.