DORDRECHT – De drie Dordtse Bomen- en Plantenhubs die in mei hun deuren openden aan het Pearl Buck-Erf (foto), de Boterdiepstraat en bij Moestuin de Terp zijn inmiddels goed op dreef. Overal valt wat te halen en te brengen en de hubs organiseren regelmatig activiteiten. Bijvoorbeeld de Bomen Uitdeeldag op zaterdag 18 november van 10.30 tot 12.00 uur bij moestuinvereniging  De Vrije Tuinder aan de Schenkeldijk. Er worden diverse inheemse en ‘tuinvriendelijke’ boompjes en struiken uitgedeeld, zoals meidoorns, rozen en veldesdoorns.

Een jaar na hun eerste kennismaking  kunnen Trudie van Wattum, Trudi Molenaar, Bianca van Rooij, Hinke Steendam , Leanne Stange en Margo Verbaarschot zich met trots initiatiefnemers noemen van drie verschillende Bomen- en Plantenhubs in Dordrecht. De zes Dordtse Dames met groene vingers werden in september 2022 bij elkaar gebracht, omdat zij ongeveer dezelfde wensen hadden voor onze stad: meer groen en minder stenen, tuinplanten- en bomen een tweede leven geven en Dordtenaren aansteken met hun enthousiasme voor de natuur.

Hubvirus

Maar ze staan al lang niet meer alleen. De eerste vrijwilligers zijn inmiddels aangestoken met het ‘Hubvirus’ en helpen mee in de tuintjes. Vrijwilliger Astrid Bodewes: ”Het is gezellig om hier af en toe de handen uit de mouwen te steken. En de buurt wordt er ook nog eens mooier van. Iedereen die hier langs loopt wordt vrolijk, dat is leuk om te zien!” Ook ervaren plantenkenner Nico Bor helpt graag een handje mee in de hub. “We hebben ook een inheems insectenrestaurant aangelegd op het Pearl Buck-Erf. De eerste mini-bloemenweide van Stadspolders. Prachtig om te bestuderen wat daar allemaal opkomt. En ook leuk om mijn kennis door te geven al die enthousiaste mensen hier op de Hub.”

Groene leefomgeving

Verschillende hoveniers en verenigingen hebben hun weg naar een van de hubs al gevonden. Ze komen er plantjes brengen die over zijn van verschillende projecten. Zo hebben de hubs al prachtige planten ontvangen van Verkuil & Moree, A-Garden, Stadslandbouwkas de Oude Beer en Moestuinvereniging de Vrije Tuinder. Verkuil en Moree, die de hub aan het Pearl Buck-Erf heeft aangelegd, helpt ook af en toe een handje mee. Zo installeerden ze eind september een waterton van ruim 300 liter, die de hub had aangekocht met het budget uit een Wijkwensen-subsidie. Omgevingsmanager Anne Smit: ”Ik werk sinds mei bij Verkuil en Moree als omgevingsmanager, en dit soort projecten zijn wel de kers op de taart. Ik zie het begeleiden en ondersteunen van groene initiatieven van bewoners als één van mijn leukste taken. Een groene leefomgeving heeft een positieve uitwerking op het welzijn van de buurt. Wie zelf invloed kan uitoefenen op zijn omgeving en daar positief resultaat van merkt, voelt zich vrolijker.”

Stenen tijdperk

Ook veel Dordtenaren weten de weg naar de hubs te vinden. Ze brengen planten en bomen of maken graag ruimte voor de plantjes die je gratis uit de hubs kunt meenemen. Vrijwilliger Margo: “Twee zusjes uit de buurt die een cadeautje voor hun moeder zochten, gingen dik tevreden naar huis met een hazelaar en twee tomatenplantjes. Echt mooi om die blije gezichten te zien. En hun moeder heeft weer een leuke reden om er een tegel uit te wippen in de tuin. Toch weer mooi meegenomen. Het stenen tijdperk is al een tijdje voorbij, haha.”

Meer weten of meehelpen bij een van de hubs? Kijk op www.frisenfruitig.nu/hub, of mail naar info@frisenfruitig.nu.