DORDRECHT – De Dordtse schrijver Saskia Lensink komt vrijdag 25 november aan het woord in de NTR- televisieserie Het Rampjaar 1672. In deze aflevering gaat het over de roerige gebeurtenissen in Dordrecht in de zomer van 1672, toen de ondergang van de gebroeders De Witt als leiders van het land in gang werd gezet. Lensink zet bij het geboortehuis van Johan en Cornelis de Witt de ijzingwekkende gebeurtenissen uit deze periode op een rij.

Lensink heeft veel geschreven over deze periode en over Maria van Berckel, de vrouw van Cornelis. Cornelis de Witt is ziek en oververmoeid teruggekomen van zijn laatste zeeslag tegen de Engelsen. Een menigte boze burgers komt aan zijn deur aan de Grote Kerksbuurt om te eisen dat hij het Eeuwig Edict ongedaan maakt. Met het Edict was in 1667 het Stadhouderschap (voorgoed) afgeschaft en daarmee de troonsopvolging van prins Willem III van Oranje-Nassau geblokkeerd.

Cornelis weigert om te tekenen voor het intrekken van het Eeuwig Edict. Zijn vrouw Maria vreest echter voor het leven van het gezin en eist van haar man dat hij tekent. Dat doet hij uiteindelijk, maar hij krabbelt achter zijn handtekening v.i. (vi coactus) wat onder dwang betekent. Maria krast die letters door. Saskia Lensink neemt de kijker mee terug in de tijd en laat onder andere het bewuste document zien.

Over de serie

Dit jaar is het 350 jaar geleden dat het Rampjaar plaatsvond. De Republiek wankelde destijds doordat de Fransen, gesteund door onder andere de Engelsen, het land dreigden te overlopen. Het jaar 1672 is de geschiedenisboekjes ingegaan met de zin: het volk was redeloos, de regering radeloos en het land reddeloos. Maar wat gebeurde er nou precies in dat Rampjaar en vooral: hoe kon het zo uit de hand lopen?  In de televisieserie wordt de geschiedenis rond het Rampjaar, waarin ook de Gebroeders De Witt werden gedood, gereconstrueerd. De tv-serie Het Rampjaar 1672 bestaat uit zeven delen. Vrijdag 25 november is om 22.20 uur op NPO 2 het een na laatste deel te zien.