DORDRECHT – Roeiend de Atlantische Oceaan over. Van Canarisch Eiland La Gomera naar Antigua in de Caribische Zee. Een tocht van circa 5.200 kilometer, die pakweg zes weken in beslag gaat nemen. Die enorme sportieve uitdaging gaan de Dordtse vriendinnen Saskia Villanueva (49) en Jacoline Alkema (45). Ze hebben nog even de tijd om te trainen, want hun tocht begint in december 2024. Tijd die ook hard nodig is om hun deelname aan de Talisker Whiskey Atlantic Challenge (TWAC) financieel mogelijk te maken én een mooi bedrag bij elkaar te krijgen voor het goede doel dat gekoppeld is aan de monstertocht: de strijd tegen de plastic soup. (Foto’s: TWAC en Privé)

Sinds vorige week is de (sponsor)website online en de stichting officieel een feit. Plan B is de naam waaronder Saskia en Jacoline hun in meerdere opzichten uitdagende plannen gaan uitvoeren. Er was namelijk ook eerst een Plan A, vertelt Saskia: “Een vriend van mij gaat met een team de oceaan over roeien van Rotterdam naar New York. Ik werd benieuwd, heb me aangemeld voor een selectiedag en werd uitgekozen als reserveroeier. Gaandeweg kreeg ik toch wat twijfels. Over de risico’s, ze ondernemen de tocht zonder begeleiding van een organisatie, en bovendien: straks heb ik al die tijd getraind, maar kan ik als reserveroeier helemaal niet mee. Toen besloot ik zelfs iets te gaan opzetten.”

Spanning

Het Plan A had Saskia al uitgebreid gedeeld met haar vriendin en sportmaatje Jacoline. “Toen ik haar belde met het idee om aan de TWAC mee te gaan doen, zei ze al vrij snel ‘ja’. Je kunt ook met een team van vier gaan, maar dat werd afgeraden door een vriend van mij die al eerder aan dit evenement heeft meegedaan. Vier vrouwen zo lang bovenop elkaar in een boot: dat levert vrijwel altijd heibel op, vertelde hij uit ervaring. Met zijn tweetjes zal het ook vast wel wat spanning aan boord opleveren. Je krijgt te maken met pijn, blaren op handen en voeten, met hitte, vermoeidheid en tegenwind en deelt een kleine ruimte. Maar met Jacoline durf ik het zeker aan.”

Prijskaartje

Nog ruim duizend dagen hebben ze ter voorbereiding. En die gaan ze nodig hebben. Beiden zijn ze zeer sportief. Jacoline liep vorig jaar bijvoorbeeld nog de marathon van Rotterdam en Saskia nam in november deel aan de Meet The Marines, een sportieve slijtageslag van 48 uur. Maar ze zijn beginnende roeiers. “We trainen sinds kort bij een roeivereniging in Barendrecht”, vertelt Saskia. “En we zijn bezig sponsors te werven om de boot te kunnen laten bouwen. Dat wordt gedaan door het bedrijf van Jeroen Wats van oorsprong een Dordtenaar. Hij heeft een nieuw, recyclebaar composiet uitgevonden, waarmee de boot wordt gebouwd.” Er hangt wel een aardig prijskaartje van ongeveer 75.000 euro aan. En daar komt nog een vergelijkbaar bedrag bovenop voor onder meer verzekeringen, transport en reizen, inschrijfgeld, verplichte cursussen en levensonderhoud. Saskia is er optimistisch over: “De eerste sponsors hebben zich al gemeld. Onze website is ook gesponsord en we allebei een roeisimulator gekregen, om thuis te trainen.” Echt realistisch trainen voor de oceaanreis kan natuurlijk pas als de boot waarmee het moet gaan gebeuren klaar is. “Ik denk dat we beginnen met een oversteek naar Engeland.”

Goed voorbereid

Aan deelname aan de TWAC zijn de nodige voorwaarden verbonden. Saskia: “Je moet er een verplicht aantal roeiuren op hebben zitten, maar je moet ook een aantal cursussen volgen, onder meer op het gebied van navigatie en materiaalkennis, maar ook over medische kennis en survivaltechnieken op zee.” Geen overbodige zaken als je zes weken lang, afhankelijk van wind en stromingen, in één ruk door over open zee vaart. “Waarschijnlijk gaan we overdag grotendeels samen roeien, dat is het best voor de moraal en teamspirit, en ’s nachts twee uur op en twee uur af. Aan beide uiteinden van de boot zijn slaapcabines.” Heel veel geslapen zal er overigens niet van komen, want er moet ook gegeten worden, genavigeerd en eventuele reparaties uitgevoerd.”

Plastic soep

Het is niet alleen de sportieve uitdaging waar ze voor gaan. Met hun net opgerichte Stichting Plan B willen ze daarnaast zoveel mogelijk geld inzamelen voor een andere missie: de plastic soep terugdringen. De inspiratie daarvoor ligt dichter bij huis dan de oceaan: “Wij komen graag in de Biesbosch. Een prachtig gebied. Maar als je ziet wat daar, vooral in de zomer, aan troep wordt achtergelaten door mensen…Verschrikkelijk.” Het zijn twee doelen waar Saskia en Jacoline zich de komende ruim duizend dagen vol overgave op gaan storten.

Meer informatie over de TWAC: www.taliskerwhiskyatlanticchallenge.com. Alles over de missie van Saskia en Jacoline op www.followplanb.com.