DORDRECHT – Zorgmedewerkers doen belangrijk werk. In deze rubriek laten we de zorgmedewerker zelf aan het woord. Hoe zorgen ze voor ouderen en wat komt er allemaal bij het werk kijken? Deze keer vertelt Sabine Zeevaart over haar werk als verzorgende IG bij het Parkhuis in Dordrecht.

Sabine werkt twee jaar in de zorg en is bezig met haar opleiding als verzorgende in de individuele gezondheidszorg, waarbij werken en leren gecombineerd wordt. Na jarenlange ervaring in de detailhandel, ze werkte als verkoopmedewerkster en filiaalhoudster, besloot ze een overstap te maken naar de zorg. “De zorg leek me altijd al leuk. Ik maakte de overstap toen mijn kinderen op zichzelf gingen wonen en zelfstandig werden.”

Het werk in de praktijk
Sabine is altijd al een zorgtype geweest en legt uit wat zorg voor haar betekent. “Zorg geven betekent voor mij dat ik er ben voor de bewoners, liefde geef aan de bewoners en hun leven dragelijk maak in het verpleeghuis.” Op school leert Sabine verpleegtechnische handelingen, zoals wondverzorging, injecteren en bloeddruk meten. “Ik voel geen angst voor het werk zelf, ik vind het meer een uitdaging. We werken weleens met een decubituswond, die veroorzaakt wordt door te lange druk op dezelfde plek. Het is een heel mooi proces als je de wond verzorgt en de wond ziet genezen.”

Werkdruk

“Een deel van de mensen die wonen in het verpleeghuis hebben de oorlog meegemaakt en Nederland opgebouwd. Ik vind dat deze mensen de kans moeten krijgen om in hun laatste levensjaren goed verzorgd te worden.” Sabine vindt dat het verzorgen goed gebeurt en dat er rekening wordt gehouden met de wensen van de bewoners. Zelf geeft ze aan altijd naar een oplossing te zoeken voor verbetering. “Soms zorgen we voor een bewoner die vroeger veel buiten wandelde. Die kans is nu kleiner. Dus proberen we een oplossing te vinden met een vrijwilligster of activiteitenbegeleider. Daar knapt iemand ontzettend van op. Door de drukte op de werkvloer is het voor ons als verzorgende dan niet mogelijk om mee te wandelen.” Sabine vindt het jammer dat de werkdruk hoog is en zou graag meer steun en waardering van de overheid willen.

Steun
Sabine werkt op de psychogeriatrische afdeling van het Parkhuis. Daar wonen mensen die worstelen met dementie. “Het is soms best zwaar. De mensen op de afdeling gaan achteruit. Het is moeilijk om afscheid van mensen te moeten nemen, maar we weten wel dat we de afgelopen jaren goed voor deze mensen hebben gezorgd.” Op de afdeling praten de collega’s veel met elkaar over deze situaties en vinden steun bij elkaar. Sabine vindt dat het niet uitmaakt wat voor leerniveau collega’s hebben. ”We hebben elkaar allemaal nodig en horen elkaar te respecteren in het werk.”

Mooie momenten
“Ik vind het hartverwarmend als ik mijn bewoner heb geholpen met douchen, mag begeleiden naar de huiskamer en de persoon rustig help om te zitten aan tafel en ontbijt kan aanbieden. Vaak zegt de persoon ‘dankjewel zuster’ of ‘ik houd van je’. Dat zijn mooie momenten.”