DORDRECHT – De langdurige warmte en droogte in Nederland hebben gevolgen voor het de hoeveelheid beschikbaar oppervlaktewater. Drinkwaterbedrijf Evides stelt dat er nog geen tekorten zijn voor het drinkwater. Wel adviseert ze op haar website om bewust om te gaan met water. Boeren mogen hun gewassen nog beregenen. “Maar”, aldus landbouwer Jan Willemsens, “er is grote onzekerheid, hoe lang dit nog is toegestaan. De waterschappen maken het een beetje spannend.” (Foto’s: Stolk Fotografie)

Willemsens heeft tal van gewassen maar vooral veel aardappels en uien. “De planten leven nog, maar de warmte moet niet veel langer aanhouden en erger worden. Als de uien en aardappels weinig water krijgen groeien ze niet zo. Dat betekent een mindere opbrengst. Dan zullen de prijzen waarschijnlijk hoger worden. Door de warmte is er echter een risico dat de planten doodgaan. Dat willen we natuurlijk in geen geval. Het zijn moeilijke afwegingen: ga ik beregenen of niet. We mogen zestig kuub per uur sproeien vanuit de sloten en watergangen. Beregeningsapparatuur is op het moment echter schaars. Iedereen wil deze huren en de prijzen zijn dus ook hoog.”

Zuurstofarm water

Volgens stadsecoloog Sjoerd-Dirk Fiaschi-van der Est zijn de problemen met de hoeveelheid water op het Eiland van Dordrecht niets vergeleken met die elders in het land. “Er vallen steeds meer vennen droog op de Veluwe en in Brabant. Er zijn zeldzame vlinders en libellen voor welke ik uitsterven vrees. In Dordrecht hebben gras en struiken het wel zwaar, maar die kunnen zich bijna altijd net als de bomen, herstellen als we straks perioden van langdurige regenval zullen hebben. De kwaliteit van het water staat hier echter ook onder druk. Er is steeds meer blauw alg. De temperatuur van het water komt dichtbij een voor veel organismen gevaarlijke 25 graden Celsius. Het water verdampt te snel en de hoeveelheid beschikbare zuurstof in het water verminderd. Vissen zullen steeds meer naar lucht gaan happen. Gelukkig zie ik dat er volgens de weersvoorspelling volgende week meer koelte en regen komt.”

Spartelbad Wantijpark

Sommige Dordtenaren maakten zich druk om het weglaten lopen van het water in het spartelbad (de Paddenstoel) in het Wantijpark. Vanwege de vertraging van de bouw van het filterstation kan het bad nog niet gebruik maken van waterzuivering. Om de jongste Dordtenaren en hun ouders tegemoet te komen, heeft de gemeente vorige week besloten om het bad toch open te doen. Iedere dag gaat er bijna vier kuub water in het bad en dat loopt ’s avonds via de afvoerput weg. De woordvoerder van de gemeente legt uit: “We moeten lastige keuzes maken. Veel mensen zagen uit naar de ingebruikname van het spartelbad. Omdat we hopen dat de mensen die hiernaar toe komen, zelf thuis geen badje vullen, denken we toch duurzamer met het water om te gaan op deze manier. Het water wegpompen naar de bomen en het gras in het park, is helaas te omslachtig.”

Volgens de stadsecoloog lijkt vier kuub veel, maar is dat voor een park een heel klein druppeltje op een gloeiende plaat.

Vooralsnog mogen boeren hun land nog beregenen.

Zeer lage waterstand in de Voorstraathaven.