DORDRECHT – In de Drechtsteden was maandenlang sprake van een bovengemiddeld aantal coronagevallen en COVID-ziekenhuisopnames. Maar nu is ook in het Albert Schweitzer ziekenhuis toch echt een duidelijke daling zichtbaar. De twee verpleegafdelingen die sinds het najaar speciaal aan coronapatiënten waren toegewezen, zijn sinds afgelopen week weer grotendeels beschikbaar voor andere patiënten. Ook op de IC liggen minder coronapatiënten.
Er worden in Dordrecht nu nog twintig reguliere bedden vrijgehouden voor corona: de helft van wat de afgelopen tijd gebruikelijk was. Deze bedden bevinden zich vanaf nu weer op afdelingen waar ook andere patiëntcategorieën verblijven. “Veel zorgverleners krijgen daardoor meer afwisseling terug in hun werk en dat draagt mede bij aan het gevoel dat we echt iets aan het afsluiten zijn”, zegt ziekenhuisdirecteur Peter van der Meer. “Collega’s kunnen geestelijk eindelijk wat rust vinden en de gedachtestroom stilzetten. Maanden en maanden hebben we allemaal continu áán gestaan.”
Het ziekenhuis heeft lange tijd meer IC- en gewone coronabedden open gehad dan volgens de landelijke afspraken ‘moest’. Van der Meer: “We hebben steeds kunnen doen wat van ons verlangd werd, mede dankzij overplaatsingen van IC-patiënten naar elders in het land wanneer die afdeling echt te vol werd. We zijn ook nog in staat geweest om relatief veel reguliere zorg te blijven aanbieden in de tweede en derde golf. Zelfs een stukje inhaalzorg van uitgestelde operaties is in Zwijndrecht gewoon aan de gang gebleven tijdens de laatste coronapiek. De achterstand in operaties is bij lange na niet meer zo groot als na de eerste golf. Ik ben daar echt trots op. We gaan de nog wachtende patiënten nu zo snel mogelijk helpen.”
Telemonitoring
Een andere reden waardoor het ziekenhuis de tweede en derde golf goed heeft doorstaan, is het feit dat sinds eind 2020 veel coronapatiënten die er minder ernstig aan toe waren, thuis verpleegd zijn met zuurstof en monitoring op afstand. “Dat zijn patiënten die normaal gesproken zeer zeker in het ziekenhuis hadden gelegen”, benadrukt Van der Meer. “We hebben onder druk van de acute situatie ontdekt dat we mede dankzij digitale hulpmiddelen een bepaalde groep patiënten ook veilig op afstand kunnen volgen.”
Het ziekenhuis wil die trend doorzetten en zal eind juni een plan gereed hebben waarin staat hoe aan de thuismonitoring van klinische patiënten een definitief vervolg kan worden gegeven. Van der Meer: “Het is zó goed bevallen – en dat vonden patiënten ook – dat we het standaard vaker willen gaan doen. Telemonitoring van bepaalde groepen klinische patiënten, waaronder COVID maar zeker niet uitsluitend COVID, wordt dan eerste keus in plaats van een ziekenhuisopname; tenzij de behandelaar en/of patiënt aangeeft dat dit niet kan en dat een verblijf in het ziekenhuis echt nodig is.”
Fotobijschrift:
Verpleegkundigen van afdeling D3 aan het werk voor de nu nog resterende kleinere aantallen opgenomen coronapatiënten. (Foto: Thymen Stolk)