DORDRECHT – Na drie jaar is de Dubbeldamse Oranje Vereniging blij weer Koningsdag te kunnen vieren. Ook de herdenking op 4 mei kan weer plaatsvinden.

In aanloop van Koningsdag en Bevrijdingsdag zullen de tuinen van Dubbeldam vanaf 25 april weer versierd worden in oranje, rood, wit en blauw. Voor de mooist versierde tuin is er weer een prijs. Koningsdag zal op 27 april officieel geopend worden door de burgemeester, dit jaar geassisteerd door de kinderburgemeester. Zij zullen om 10.00 uur de aubade openen met het hijsen van de vlag bij Het Parkhuis.

In 2020 was het de bedoeling dat de vereniging een groot bevrijdingskampement op de ijsbaan van Dubbeldam zou organiseren. Door corona moest dit geannuleerd worden. Op korte termijn kon het kampement helaas niet georganiseerd worden, maar de voertuigen uit 1945 zijn vanaf 09.30 uur wel te bewonderen bij Het Parkhuis aan de Haaswijkweg. Na afloop van de aubade zullen de voertuigen ook een route door Dubbeldam rijden.

De samenwerking met ijsbaanvereniging De Winterkoning wordt voortgezet. Dit jaar vinden de kinderspelen en de vrijmarkt hier plaats. Kinderen kunnen vanaf 11.15 uur hun kleedje neerleggen op de ijsbaan. Deelname is gratis, opgeven is niet nodig. Wel zijn deelnemers verplicht om na afloop de niet verkochte spullen weer mee naar huis te nemen. Grabbeltonnen zijn niet toegestaan. Tevens zijn er kinderspelen op het terrein van de ijsbaan.

Nieuw is dit jaar de samenwerking met zwembad De Dubbel. Kinderen kunnen hier van 12.00 tot 16.00 uur gratis zwemmen. Ook kunnen hier ook voordelig abonnementen in de voorverkoop gekocht worden.

Op 4 mei organiseert de vereniging de dodenherdenking op de algemene begraafplaats aan de Zuidendijk. Hier start om 19.30 uur een stille tocht over de begraafplaats. Onderweg wordt stilgestaan bij het monument van het 28e regiment infanterie. Velen van hen zijn in de meidagen van 1940 gesneuveld in Dubbeldam. Daarna wordt er in samenwerking met de kerken en scouting twee minuten stilgestaan bij de oorlogsgraven.

 

Op de foto: De vrijmarkt op Koningsdag wordt van 12.00 tot 16.00 uur georganiseerd op het terrein van de ijsbaan aan de Gravensingel.