DORDRECHT – Het Amerikaanse chemieconcern DuPont, dat zich in 1962 aan de Baanhoekweg vestigde, staat in de verkoop. Het is de bedoeling dat de Dordtse vestiging, waar tegenwoordig circa 250 mensen de stof Delrin maken, komende jaar een andere eigenaar en andere naam krijgt. De medewerkers zullen naar verwachting hun baan behouden, maar voor een nieuwe eigenaar gaan werken.

De fabriek waar Delrin geproduceerd wordt, is de enige die overbleef nadat DuPont andere Dordtse fabrieken in 2013 verkocht. Chemours werd eigenaar van de Teflon-fabriek (PFOA/GenX) en Dow van de fabriek waar hoogwaardige polymeren gemaakt worden. Zodoende staan er nu drie verschillende chemieconcerns aan de Baanhoekweg. DuPont wil wereldwijd alle Delrin fabrieken van de hand doen. Delrin is een harde kunststof die onder andere gebruikt wordt bij de fabricage van de rode knop in de autogordel, van tandwieltjes in elektrische tandenborstels en boormachines. Ook insulinepennen en skibindingen worden ervan gemaakt.

Deze zomer kregen vijftien oud-medewerkers die DuPont aanklaagden voor gezondheidsschade, hun gelijk van de rechter. Op dit moment loopt er een rechtszaak van de gemeenten Dordrecht, Sliedrecht, Papendrecht en Molenlanden tegen DuPont en Chemours. De vier gemeenten stellen de bedrijven aansprakelijk voor de schade die zij geleden hebben, lijden en mogelijk in de toekomst nog zullen lijden als gevolg van de uitstoot van de stoffen PFOA en GenX, die veel schadelijker voor de gezondheid blijken dan eerder werd voorgespiegeld. Wanneer de Delrin-fabriek verkocht is, verdwijnt de naam DuPont uit Dordrecht.

RTV Dordrecht bracht gisteren het nieuws van de aanstaande verkoop. In dagblad AD De Dordtenaar bevestigt DuPont-woordvoerder Willem Buitelaar het nieuws. De woordvoerder was daarna voor commentaar onbereikbaar. De krant schrijft: “Tientallen jaren was DuPont de grootste werkgever in Dordrecht: duizenden mensen uit de regio werkten er in de loop der jaren. Bovendien was het bedrijf als geldschieter betrokken bij talloze initiatieven en verenigingen in de stad. De laatste tien jaar kantelde het imago volledig. DuPont is zowel in Nederland als daarbuiten aangeklaagd voor milieu- en gezondheidsschade, vanwege de uitstoot van giftige stoffen. Het Amerikaanse bedrijf bleek al tientallen jaren aanwijzingen te hebben dat de productie in de fabrieken, waaronder die in Dordrecht, ernstige gezondheidsschade kon veroorzaken. Toch ging het werk door.”