ZWIJNDRECHT – Commissaris van de Koning in Zuid-Holland Jaap Smit benoemt met ingang van 8 maart Edo Haan tot waarnemend burgemeester van Zwijndrecht. Hein van der Loo stopt dan als burgemeester in verband met zijn voordracht als burgemeester in Almere. Edo Haan stopt op 15 april als burgemeester van Maassluis. Dit betekent dat hij de eerste vijf weken in Zwijndrecht beide functies combineert. 

Vorige maand werd bekend dat Hein van der Loo voorgedragen is als kroonbenoemde burgemeester van de gemeente Almere. Vanwege de reeds lopende en geplande burgemeestersprocedures in Zuid-Holland kan de zoektocht naar een nieuwe burgemeester in Zwijndrecht op zijn vroegst eind dit jaar van start gaan.

Om de periode tot aan het aantreden van een nieuwe kroonbenoemde burgemeester te overbruggen moet in Zwijndrecht een waarnemer aangesteld worden, naar verwachting voor de periode van minimaal een jaar. De keuze voor de waarnemend burgemeester is in overleg gegaan met de fractievoorzitters. Zij kunnen zich vinden in de voordracht van de commissaris om Edo Haan als waarnemend burgemeester te benoemen.

Haan heeft ruime ervaring in het openbaar bestuur. Sinds 2015 is hij burgemeester van Maassluis. Hiervoor was hij werkzaam bij adviesbureau Berenschot. Van 2002 tot 2014 was hij wethouder en locoburgemeester van de gemeente Zoetermeer. Van 1998 tot 2002 was hij raadslid in dezelfde gemeente.