Actueel

reageer als eerstzo 14 jul 2019

Eengezinswoningen in voormalige school De Toorts

ZWIJNDRECHT – Het gebouw van de voormalige school De Toorts aan de Frans Halsstraat/Rembrandtstraat in Zwijndrecht wordt omgebouwd tot woningen. De gemeente verkoopt het pand en de omliggende grond aan TSU Ontwikkeling dat er elf koopwoningen gaat realiseren. Het schoolgebouw staat sinds vorig jaar op de gemeentelijke monumentenlijst en wordt daarom met behoud van het monumentale karakter verbouwd.

De ontwikkelaar wil in het gebouw vier grote woningen realiseren die flexibel in te delen zijn. Toekomstige kopers krijgen de mogelijkheid mee te denken over de indeling van hun woning. De zijvleugel aan de Rembrandtstraat, die later aan het oorspronkelijke gebouw is aangebouwd en niet op de monumentenlijst staat, wordt gesloopt. Hierdoor kunnen aan de achterkant van het gebouw zeven nieuwe (gasloze) eengezinswoningen aan de Pieter de Hoochstraat worden gebouwd. Nadat de elf woningen zijn gerealiseerd wordt de daar omheen gelegen openbare ruimte opnieuw ingericht, inclusief de bestaande speelplek.

Gebogen dakvlakken

Het gebouw is aangewezen als gemeentelijk monument vanwege de kenmerkende architectuur met de onder een hoek geplaatste gebogen dakvlakken en het in zeer dun gewapend beton uitgevoerde balkon aan de straatzijde. Het is aan het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw ontworpen door architect D.L. Landman en qua vorm en details verwant aan het werk van Dudok uit die tijd. Dit is onder meer zichtbaar in het gebruik van (donkere) baksteen, de grote en dun detailleerde raampartijen, de gebogen dakvlakken en de incidentele toepassing van ronde ramen. De ontwikkelaar verwacht deze zomer de omgevingsvergunning aan te vragen en informeert de direct omwonenden over de uitvoering van het plan tijdens een nader in te plannen informatieavond, waarvoor zij een persoonlijke uitnodiging ontvangen.

 

Geef een reactie