DORDRECHT – De 93 seniorenwoningen en faciliteiten van het Waterwiel zijn ‘van gas los’. De warmtevoorziening is aardgasvrij en aangesloten op het warmtenet Dordrecht. Voor woningcorporatie Woonbron is het de aftrap van een nieuw duurzaamheidsbeleid. (Foto: Rinie Boon)

Woonbron kiest er nu voor om daar waar mogelijk bestaande bouw aan te sluiten op het warmtenet en niet langer alleen nieuwbouw. “We herzien ons duurzaamheidsbeleid continue en volgen de laatste ontwikkelingen in de markt. We zijn trots dat we in Dordrecht nu ook voor eerst bestaande woningen aansluiten op het warmtenet.”, aldus Dennis Gerlof, directeur Woonbron.

Meer aanvragen

Arjan ten Elshof, directeur Duurzame energie van HVC over de aansluiting van Waterwiel: “De beleidswijziging van Woonbron juichen we toe. Ieder gebouw dat op het warmtenet wordt aangesloten draagt bij aan de reductie van CO2-uitstoot. Nu de overheid maatregelen heeft genomen om de energietransitie te stimuleren, merken we dat het aantal aanvragen voor aansluiting op warmte toeneemt. En ook dat is goed nieuws. Het betekent dat mensen zich meer en meer bewust worden van de noodzaak over te stappen op schone energie.”

Zeventien kilometer

Binnen enkele jaren wordt het warmtenet uiteindelijk zo’n zeventien kilometer lang en zal het zo’n 10.000 woningen en bedrijven van duurzame warmte voorzien. ‘Iedere aansluiting betekent minder verbruik van fossiele brandstoffen en een vermindering van in totaal 15 kiloton CO₂-uitstoot. De reductie komt overeen met circa 6 miljoen liter benzine, goed voor gemiddeld 90 miljoen autokilometers of 220.000 vierkante meter aan zonnepanelen. Wie kiest voor een aansluiting op het warmtenet kan rekenen op een betrouwbare warmtebron en een marktconform tarief’, aldus HVC.

 

Op de foto: Arjan ten Elshof, directeur Duurzame energie van HVC, en Dennis Gerlof, directeur Woonbron, voor het Waterwiel waar op 3 oktober de CV-ketels werden ontmanteld. Naast de flat stond een grote kraan opgesteld om de ketels van het dak naar beneden te takelen.