DORDRECHT – Stadspolders is de eerste Dordtse speeltuinvereniging die, als op 20 april de deuren weer opengaan, in de kantine gezonde snacks, verantwoorde dorstlessers en fruit op het menu heeft staan. Het betekent niet dat het portie friet in de ban wordt gedaan, maar de gezondere alternatieven staan voortaan in de kantine beter in het zicht en de ongezonde keuzes achteraan of uit het zicht. Volgens Tineke Hoffman, voorzitter van Stadspolders, past de keuze voor goede voeding bij de vereniging. “Wij zijn als speeltuin milieuvriendelijk, scheiden ons afval en iedereen is welkom bij alle activiteiten, ongeacht afkomst, levensovertuiging, geaardheid, beperking of andere achtergrond. Het is heel belangrijk dat ouders en kinderen zich bewust zijn dat er keuzes in snacks en drinken zijn.” (Archieffoto: Stolk Fotografie)

De vereniging heeft de gezondere producten goedkoper gemaakt dan de andere versnaperingen om de bezoekers te stimuleren om te kiezen voor gezond. Met de aanpassingen in het assortiment behaalt Speeltuinvereniging Stadspolders de Topsportprestatie van JOGG-Teamfit. Dit betekent dat minimaal eenderde van het assortiment een gezondere keuze is. “Wij hopen dat speeltuin Stadspolders andere verenigingen ook inspireert om kleine stapjes naar een gezonder aanbod te maken”, aldus Nynke Bakker, die zich namens de GGD ZHZ inzet voor de JOGG-aanpak in Dordrecht. Dit is een methode om de omgeving van kinderen gezonder te maken. Wethouder Marco Stam is blij met de stap van Speeltuinvereniging Stadspolders. “Voor kinderen is zowel beweging als gezonde voeding heel belangrijk. Bij deze speeltuin wordt dat allebei gestimuleerd. Zo krijgen kinderen een goede start.”  De gezonde omgeving is onderdeel van de JOGG-aanpak in Dordrecht. Via het programma JOGG Teamfit krijgen sport- en speeltuinverenigingen, maar ook buurthuizen en kinderboerderijen gratis advies over gezondere keuzes in het voedselaanbod.

Krat vol gezonds

Speeltuinvereniging Stadspolders is de eerste vereniging die succesvol een gezondere omgeving heeft gerealiseerd in Dordrecht. Uiteindelijk is het streven om alle verenigingen, buurthuizen, speeltuinverenigingen en plekken waar kinderen komen aan te moedigen om ook de gezonde keuze in het assortiment op te nemen. Daarom slaan de GGD ZHZ en Jumbo Foodmarkt Dordrecht de handen ineen. “We stellen aan elke vereniging in Dordrecht die de Topsportprestatie behaald een gratis krat vol met fruit, snoepgroentes en gezonde snacks beschikbaar om verschillende gezondere alternatieve uit te proberen”, zegt Jumbo Foodmarkt-eigenaar Jeroen Lemkes. Ook Speeltuinvereniging Stadspolders ontvangt deze gezonde krat. Voor het behalen van de Topportprestatie ontvangt de speeltuinvereniging een bord dat opgehangen kan worden in de speeltuin. De speeltuinvereniging is ook al rookvrij en er wordt geen alcohol geschonken.