ZWIJNDRECHT – Kinderboerderij de Kiboe-hoeve in Zwijndrecht wordt volledig vernieuwd. RoosRos Architecten heeft hiervoor het voorlopig ontwerp gemaakt. De Kiboe-hoeve blijft op de huidige locatie, maar door een andere indeling ontstaat er meer ruimte voor dieren én bezoekers. De gemeenteraad buigt zich op 8 februari over dit ontwerp. 

De Kiboe-hoeve is een begrip in Zwijndrecht. De gebouwen en voorzieningen van de in 1968 gebouwde kinderboerderij zijn gedateerd en na jaren van intensief gebruik toe aan vernieuwing. Wethouder Jacqueline van Dongen: “Het plan waar de gemeenteraad zich over buigt, is het resultaat van een goede samenwerking tussen de gemeente, de stichting Vrienden van de Kiboe-hoeve en de beheerder van de kinderboerderij. RoosRos Architecten heeft alle ideeën en wensen omgezet in een voorlopig ontwerp. Ik ben ontzettend blij met het voorlopig schetsontwerp en hoop dat we snel verder kunnen met het uitwerken van het plan.”

Oranje puntdank

De Kiboe-hoeve blijft op de huidige locatie, maar in het nieuwe ontwerp worden hokken en weides anders verdeeld en zijn per saldo groter dan de bestaande verblijven. De bomen en de daarbij behorende slingerende paden komen ook in het nieuwe ontwerp terug en er worden bij diverse weides half verharde ‘ontdekkingspaden’ toegevoegd. Hierdoor ontstaat er meer ruimte voor dieren én bezoekers. Duurzaamheid heeft een zeer belangrijke rol in het voorlopig ontwerp. De Kiboe-hoeve wordt voorzien van een warmtepomp en zonnepanelen. Ook is de wens om zoveel mogelijk duurzame materialen te gebruiken en waar mogelijk bestaande materialen her te gebruiken. Het toepassen van bijvoorbeeld groene daken en waterdoorlatende bestrating versterken het groene karakter. Het kenmerkende oranje puntdak speelt ook in het nieuwe ontwerp een centrale rol.

Parkboerderij

De bewoners van de nieuwe Kiboe-hoeve zijn voornamelijk Nederlandse boerderijdieren. Alhoewel herten geen Nederlandse boerderijdieren zijn, zullen ook zij terugkeren na de verbouwing. In de afgelopen decennia is gebleken dat de herten graag geziene bewoners zijn op de Kiboe-hoeve en daarom is ervoor gekozen om een extra hertenweide toe te voegen aan het ontwerp. Vanwege het groene karakter van de omgeving past de naam parkboerderij beter bij de Kiboe-hoeve en zal dus voortaan door het leven gaan als parkboerderij Kiboe-hoeve in plaats van kinderboerderij.

Voorbereidingskrediet

Op 8 februari bespreekt de gemeenteraad het plan voor de vernieuwing van parkboerderij de Kiboe-hoeve en neemt eind februari een besluit over het voorbereidingskrediet dat is nodig om het plan verder te ontwikkelen.