DORDRECHT – In Crabbehof, aan de Frank van der Goesstraat en W.H. Vliegenstraat, gaat Woonbron drie woongebouwen realiseren, met in totaal ongeveer honderd appartementen voor de sociale verhuur (via Woonkeus). Dinsdagmiddag werd de eerste paal geslagen voor het eerste woonblok. Saskia Hooijmaaijers, programmamanager Dordt West, en Arthur Oerlemans, directeur Woonbron Dordrecht, gaven het startsein voor de nieuwbouw.

De nieuwbouw aan de W.H. Vliegenstraat bestaat uit 31 appartementen. Het gebouw is vier lagen hoog en vormt samen met twee andere nieuwbouwprojecten, die om de hoek liggen in de Frank van der Goesstraat, één project. De plannen voor deze twee andere nieuwbouwprojecten zijn nog in ontwikkeling.

Bouwen aan de toekomst
Met de nieuwbouwprojecten brengt Woonbron een nieuwe positieve impuls in de wijk. Met de huidige woningmarktcrisis is de bouw van sociale huurwoningen erg belangrijk. Voldoende huisvesting staat ook bij de gemeente Dordrecht hoog op de prioriteitenlijst. Wethouder Peter Heijkoop was verhinderd tijdens de start van deze bouw maar laat in een reactie weten:
“Ik ben enthousiast over de start van dit woningbouwproject. Het is belangrijk dat we betaalbare woningen bouwen voor onze inwoners. Deze sociale huurwoningen leveren daar een goede bijdrage aan. Komende jaren willen we verder versnellen en zullen er nog honderden woningen volgen.”

Nieuwe bewoners kiezen naam
Ongeveer eind 2023 is de oplevering van de nieuwbouw aan de W.H. Vliegenstraat. Na de oplevering biedt Woonbron deze 31 sociale huurappartementen aan bij Woonkeus.nl. De nieuwe huurders van dit gebouw bepalen uiteindelijk samen wat de nieuwe naam van het gebouw moet zijn.

Ontwerp buitenruimte
Ook de buitenruimte zal met de bewoners samen worden bedacht. Ook de aangrenzende eigenaren worden uitgenodigd om mee te denken over de toekomstige invulling. Naast de aanpak van de direct buitenruimte van dit project gaat ook de gemeente Dordrecht aan de slag om de openbare ruimte te vernieuwen. Zo komt er een nieuw straatprofiel waarin aandacht komt voor meer groen.

Duurzaamheid
De nieuwbouwwoningen worden duurzaam gebouwd en aangesloten op het warmtenet van HVC. Zo wordt bijgedragen aan ‘De Drechtsteden gaan voor nieuwe energie’. Daarnaast voldoen de woningen aan de laatste eisen en voorschriften, worden ze goed geïsoleerd, krijgen ze HR++ beglazing, een groen dak met waterbuffering en zonnepanelen.
Het ontwerp is in handen van KAW-architecten en de bouw wordt gerealiseerd door Zwaluwe Bouw.