DORDRECHT – De verwachting is dat de eerste vluchtelingen uit Oekraïne eind deze week of begin volgende week in Dordrecht hun intrek kunnen nemen in gebouw Crownpoint aan de Spuiboulevard. In het gebouw is plek voor de opvang van zo’n 900 vluchtelingen. Het gebouw wordt stap voor stap gevuld. In de eerste fase worden er rond de 120 vluchtelingen opgevangen.
Uit onderzoek van de gemeente, brandweer en GGD is gebleken dat het gebouw geschikt gemaakt kan worden als opvanglocatie. Op dit moment wordt deze met man en macht omgebouwd tot tijdelijke woonvoorziening. De gemeente kan nog niet inschatten hoe lang de crisisopvang in het gebouw gaat duren. In ieder geval tot eind 2022 is deze locatie beschikbaar. In 2023 wordt het gebouw gesloopt. De gemeente kijkt samen met ondernemers en particulieren ook naar andere opvanglocaties. In de hele regio worden nu 2.000 opvangplekken ingericht.
Om de vluchtelingen rust en ruimte te geven, wordt met toezicht en bewaking gezorgd voor de leefbaarheid en veiligheid van zowel de vluchtelingen als de omwonenden, die met een brief door de gemeente zijn geïnformeerd. De gemeente is de eigenaar van het gebouw Newomij dankbaar. Burgemeester Wouter Kolff: “Binnen onze gemeente worden verschillende locaties onderzocht of bewoonbaar gemaakt als opvanglocatie. De één voor de korte termijn. De ander voor een langere periode. De eigenaar heeft snel contact met ons opgenomen en het gebouw beschikbaar gesteld. Echt hartverwarmend.”