Actueel

reageer als eerstdo 25 feb 2021

Eerste waterstoftankstation van Dordrecht komt op DistriPark

DORDRECHT – Langs de A16, bij de entree van het nieuwe logistieke bedrijventerrein DistriPark Dordrecht, komt een waterstoftankstation voor auto’s en vrachtwagens. Naast waterstof zijn er straks ook andere duurzame brandstoffen te tanken zoals LNG. DCB Energy gaat samen met ontwikkelaar Prohuis het tankstation ontwikkelen. Hiervoor is een vergunningaanvraag gedaan bij de Omgevingsdienst ZHZ. Bij het tankstation komt ook horeca.

Rik van der Linden, wethouder duurzaamheid: “Dit is weer een mooie stap op weg naar schoon vervoer. Onze stad heeft al veel elektrische oplaadpunten, daar komt nu ook een tankstation voor waterstof bij. En daar ben ik blij mee. Om een energieneutraal Dordrecht in 2050 te bereiken moeten we breed inzetten. Waterstof past daar zeker bij, want waterstof stoot geen CO2 uit. Dit initiatief toont aan dat er markt is voor rijden op waterstof.”

Het tankstation op het nieuwe logistieke bedrijventerrein komt direct aan de A16, bij de entree van DistriPark Dordrecht, waar straks elke dag vele vrachtwagens passeren. Het tankstation maakt het makkelijker voor ondernemers op DistriPark om hun wagenpark te verduurzamen. Schone brandstof tanken kan immers om de hoek. Maarten Burggraaf, wethouder economie: “We doen er alles aan om Dordrecht voor bedrijven aantrekkelijk te maken om zich te vestigen. Meer bedrijven leveren meer banen op voor onze inwoners. Een waterstoftankstation bij DistriPark Dordrecht was een grote wens. Daarmee faciliteren we de duurzame en innovatieve logistieke bedrijven op de Westelijke Dordtse Oever.”

Het waterstoftankstation in Dordrecht draagt ook bij aan de regionale opgave voor duurzame mobiliteit. De Drechtsteden gaan voor nieuwe energie en stoppen met aardgas en fossiele brandstoffen en stimuleren daarom elektrisch rijden en het gebruik van schone brandstoffen als waterstof. Werkgevers Drechtsteden, Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid, gemeenten in de Drechtsteden en enkele grote bedrijven in de regio hebben daarvoor de handen ineengeslagen. Op de Innovatietafel Waterstof werken zij samen met marktpartijen aan de daadwerkelijke realisatie van uiteindelijk zes waterstoftankstations in de regio.

Geef een reactie