DORDRECHT – Veel mensen die energiecompensatie hebben gekregen hebben dit niet echt nodig. Tegelijkertijd is er een grote groep mensen voor wie de compensatie het gat in hun maandelijkse begroting bij lange na niet dicht. Daarom heeft de Stichting Samen Dordt dit voorjaar in samenwerking met SUN Drechtsteden het Energiefonds Dordt opgericht. Een solidariteitsfonds, vertelt Elly van Wenum van Samen Dordt. “Mensen die hun energiecompensatie niet nodig hebben, kunnen die aan het fonds overmaken en met dat geld helpen we hen die financieel in de problemen komen door de hoge energierekening.” Dat eerste gebeurde volop. Dankzij donaties van particulieren, bedrijven en kerken zitten er “tienduizenden euro’s” in het potje. Het ‘probleem’ is dat er bij SUN (Stichting Urgente Noden) nog vrijwel geen aanvragen binnenkomen voor financiele steun uit het fonds.

“Hartverwarmend” noemt Van Wenum de donaties en garantstellingen die er binnenkwamen voor het Energiefonds. “Er is erg enthousiast gereageerd en een mooi bedrag binnengekomen. We hebben het bestaan van het fonds uitgebreid bekend gemaakt bij onder meer de Sociale Dienst, de Sociale Wijkteams, Wijkwinkels, Schuldhulpmaatje en Humanitas, de hulpverleners die de aanvraag bij SUN moeten indienen. Maar de mensen die ervoor in aanmerking komen, trekken nog onvoldoende aan de bel. We maken ons daar zorgen om, want we denken dat een grote groep mensen die nu problemen ervaart nog niet bekend is bij de hulpverlening en willen hen uitnodigen die stap te zetten. Onze grote zorg is dat mensen zich in de schulden gaan steken, de kachel helemaal niet meer aan durven zetten, of erger nog zich van het gas laten afsluiten. Of gaan beknibbelen op hun gezondheid, door bijvoorbeeld warme maaltijden over te slaan.”

Leefgeld
Is het onbekendheid met het fonds? Schaamte? Van Wenum: “Dat jij de pech hebt dat je een variabel contract moest afsluiten en je daarom honderden euro’s meer kwijt bent dan je buurman met een vast contract betekent niet dat je in de kou hoeft te gaan zitten. Die buurman wil je graag helpen, want die voelt zich er ook ongemakkelijk bij. Dat blijkt uit de animo om te geven. We hopen daarom echt dat mensen over het gevoel van schaamte heen durven stappen en een beroep op het fonds doen.” Compensatie vanuit het fonds gebeurt niet op basis van inkomen, maar op basis van wat je maandelijks overhoudt aan ‘leefgeld’. “Op samendordt.nl/energiefonds staat hoe je erachter kunt komen of je in aanmerking komt voor steun. Als dat het geval is, kan samen met een hulpverlener de aanvraag ingediend worden.” Op dezelfde webpagina kunnen overigens ook donaties voor het Energiefonds gedaan worden. “Besparen op je energieverbruik is natuurlijk prima, maar als je echt moet gaan kiezen tussen een warme maaltijd of een warm huis, klop dan alsjeblieft bij het Energiefonds aan. Het geld is beschikbaar!”, is het dringende advies van Van Wenum.