DORDRECHT – Vrijwel iedere Dordtenaar is er wel eens geweest en heeft er persoonlijke en vaak intense herinneringen liggen. Maar veel van wat er op algemene begraafplaats Essenhof gebeurt, is tegelijkertijd nog onbekend bij een groot deel van de Dordtenaren. De ambitie is om (nog) meer naar buiten te treden, vertellen Jolanda Wuisman en Liselotte Donker, die verantwoordelijk zijn voor publiekszaken en -activiteiten. (Foto en Video: Stolk Fotografie)

De deelname aan Wereldlichtjesdag, dit jaar op zondag 8 december, is een voorbeeld van zo’n publieksactiviteit op Essenhof die inmiddels wat bekendheid geniet. En zeer gewaardeerd wordt, vertelt Wuisman. “Oorspronkelijk bedoeld voor het herdenken van overleden kinderen, maar wij trekken het breder. Het is een manier om je persoonlijke rouw vorm te geven. Maar ook om die te delen met anderen. Dat verbindt. Met Wereldlichtjesdag willen we een plek creëren waar liefde, verdriet en herinnering gedeeld worden.” Op deze dag worden over de hele wereld om 19.00 uur lokale tijd lichtjes aangestoken, zodat er wereldwijd een keten van licht ontstaat. Op Essenhof kan deze dag vanaf 18.15 uur een lichtjespad naar de herinneringsboom gevolgd worden. Daarin worden om 19.00 uur de lichtjes aangestoken, is er een samenzijn met welkom door de wethouder, een gedicht en een minuut stilte. In de aanloop naar deze dag kunnen ook dit jaar weer transparante herinneringsballen met persoonlijke boodschap opgehangen worden in de boom.

Persoonlijk

Er zijn meer vlakken waarop Essenhof in beweging is, vertelt Donker. “De uitvaartbranche verandert, en de maatschappij ook. Wij bewegen daarin mee. Een voorbeeld zijn de vele mogelijkheden die we op cateringgebied bieden, met alle ruimte voor specifieke, persoonlijke wensen. Dat is ook iets wat duidelijk wat recent uit een enquête onder Dordtenaren naar voren kwam: mensen vinden een persoonlijk afscheid belangrijk. Dat is ook iets wat voor ons als team heel belangrijk is. In alle contactmomenten die wij hebben. Van het praatje met de groenbeheerder tijdens een grafbezoek tot de begeleiding bij de uitvaart en het contact bij het ophalen van de as. Alle mensen die hier werken hebben een speciaal gevoel bij hun vak.

Vrienden van

Het team van Essenhof, een gemeentelijke organisatie zonder winstoogmerk, bestaat uit circa 35 medewerkers. Ook het beheer van de begraafplaats aan de Zuidendijk valt onder dit team. Daarbij is overigens hulp van buiten ook altijd welkom. Wuisman: “We hebben onlangs voor het eerst een Schoffeldag georganiseerd. Daarbij hebben een kleine twintig vrijwilligers, gemeenteambtenaren, enthousiast een steentje bijgedragen aan extra groenonderhoud. Ze zijn onder meer bezig geweest met het verwijderen van klimop van overwoekerde graven op het oude deel. We willen dit vaker gaan doen. We zijn ook bezig met het oprichten van de Stichting Vrienden van Essenhof om de vrijwilligersactiviteiten onder te organiseren. Ook voor NLdoet in maart hebben we ons al aangemeld.”

Monumentaal

Meer naar buiten treden, meer openheid, laagdrempeliger zijn voor bezoekers. Dat is het nieuwe mantra. “We zijn trots op wat we te bieden hebben en de mooie faciliteiten”, vertellen Wuisman en Donker. “Essenhof is een bijzondere plek. De monumentale Thuredrith-aula, de eeuwenoude graven. Op Monumentendag zijn hier, ook weer door vrijwilligers, rondleidingen gegeven. Daarvoor was veel publieke belangstelling. We willen ook meer lezingen gaan organiseren over thema’s als rouw en verwerking. De dood hoort bij het leven en Essenhof is veel meer dan alleen een plek van begraven en cremeren, zeker ook van herinneren en gedenken. Dat willen we nog meer gaan laten zien.”

 

Kijk hier de video van :

Wereldlichtjesdag op Essenhof