DORDRECHT – Een groot deel van de Dordtenaren die vorig jaar de energietoeslag kregen, ontvangen vóór de zomervakantie nog eens 400 euro. Zo komt de gemeente inwoners tegemoet die ook nu nog financiële problemen hebben door de hoge energiekosten. Het geld is afkomstig van het rijk.

De toeslag is bedoeld voor inwoners met een inkomen tot 120 procent van het wettelijk sociaal minimum. De huishoudens die het betreft, krijgen het geld automatisch uitgekeerd en ontvangen hierover een brief. Het kabinet heeft besloten om in 2023 opnieuw een energietoeslag te geven aan mensen met een laag inkomen. De wetswijziging die hiervoor nodig is, wordt op z’n vroegst in september verwacht. Het rijk werkt bovendien aan een andere manier om het beschikbare geld voor de energietoeslag van 2023 over gemeenten te verdelen. Hoeveel geld Dordrecht van het rijk krijgt, is nog niet bekend. “Er dus nog veel onduidelijk. Mede daarom hebben we nu besloten tot een aanvulling op de energietoeslag van vorig jaar. Met de 400 euro hopen we mensen te helpen die bijvoorbeeld moeite hebben om de eindafrekening van hun energieleverancier te betalen”, zegt verantwoordelijk wethouder Peter Heijkoop.

9.685 huishoudens
In 2022 heeft Dordrecht aan 9.685 huishoudens met een laag inkomen de energietoeslag uitgekeerd. De overgrote meerderheid hiervan heeft een inkomen tot 120 procent van het wettelijk sociaal minimum. Een klein deel (ruim 800 huishoudens) heeft een hoger inkomen en ontvangt de aanvulling van 400 niet. Zodra de landelijke wet in werking treedt, komt er opnieuw een energietoeslag voor de laagste inkomens. Naar verwachting gebeurt dit in het najaar. De gemeente vindt het belangrijk dat deze toeslag terecht komt bij mensen die het geld echt nodig hebben. Daarom wordt bij de volgende uitbetaling ook gekeken naar het vermogen van inwoners.