DORDRECHT – Het Dordtse familiebedrijf Jooren Scheepsschroeven, anno 1959, is in 2022 overgedragen aan Chris en Yvette Smit. Het echtpaar, afkomstig uit de binnenvaart, draait al een jaar of twee mee om de overname van het specialistische bedrijf gladjes te laten verlopen, vertelt Dymphina Jooren.

Dymphina stond dertig jaar met haar man John Vermeulen en haar broer Kees Jooren, aan de leiding van het maritieme familiebedrijf, dat ruim zestig jaar geleden werd opgericht door haar vader, opa en overgrootvader. “Zo’n vijf jaar geleden zijn we gaan rondkijken naar geïnteresseerde partijen”, vertelt ze. “We hebben dit werk altijd met veel plezier gedaan, maar het waren wel werkweken van standaard zeventig tot tachtig uur. We hebben de tijd genomen voor de overdracht, omdat het een heel specifiek vak is wat wij uitoefenen. Meerdere partijen hebben zich als overnamekandidaat gemeld, maar pas toen Chris en Yvette zich meldden, hadden we het gevoel dat het de juiste personen waren.”

Vertrouwen
Jooren Scheepsmotoren is in de loop der jaren stapje voor stapje gegroeid tot wat het nu is: een specialist in het produceren en herstellen van scheepsschroeven. “Het is altijd een winstgevende onderneming geweest en we geven het nu in vertrouwen door”, zegt Dymphina. Vader Kees (83) was – begrijpelijk – wel even in shock toen ze de verkoopplannen met hem deelde. “Hij zei: ‘Daar gaat mijn levenswerk!’. Inmiddels vindt hij het een verstandige keuze en ziet hij dat het bedrijf in goede handen is gekomen.”

Vijfde generatie
Voor klanten zal er door de overname weinig veranderen. Het team van rond de vijftien zeer ervaren medewerkers, inclusief broer Kees Jooren, blijven in het bedrijf. “Het bedrijf wordt echt in de familietraditie en -sfeer voortgezet”, zegt Dymphina. “Daarom hebben we het ‘gewoon’ over de vijfde generatie die het bedrijf leidt.” Wat ze zelf gaat doen? Met pensioen op haar 55e? “Zeker niet. Ik neem nu even een paar maanden sabbatical, maar dan ga ik zeker weer dingen doen. Interim-management en adviseren bij bedrijven en vast ook wel weer een boek schrijven.” Dat laatste deed ze al eerder in de vorm van ‘gelukskookboek’ Eet Puur Geluk, met daarin recepten die een positieve invloed hebben op het geestelijk welzijn.