DORDRECHT – Na maanden verbouwen heropent museum Hof van Nederland komende zaterdag zijn deuren. Het wordt gevierd met een feestelijk openingsweekend.

In het vernieuwde Hof van Nederland beleven bezoekers hoe we in Nederland omgaan met onze vrijheden, vroeger en nu. Aan de hand van belangrijke historische gebeurtenissen kom je meer te weten over onze vrijheden en wat deze voor jou betekenen. Bezoekers kunnen zich tijdens een audiotour laten rondleiden door ‘Vrije Geesten’ Astrid Sy, Raven van Dorst en Kiza Magendane of het verhaal van het gebouw beluisteren. Voor de jongste bezoekers is er een speciale kindertour en er is een ‘escape tour’, waarbij het museum al puzzelend ontdekt wordt. Omdat er verhalen worden verteld over onze vrijheden vanuit een rijke collectie en aan de hand van historische gebeurtenissen is het museum ook voor geschiedenisliefhebbers interessant. De Eerste Vrije Statenvergadering, De Synode van Dordrecht, de moord op de gebroeders De Witt en de Tweede Wereldoorlog: het komt allemaal aan bod. Ook kan er deelgenomen worden aan themarondleidingen en is er inspirerend concept ontwikkeld rond de thema’s vrijheid en verdraagzaamheid.

Gratis toegang

Tijdens het openingsweekend is de toegang gratis en vinden er in en rondom het Hof allerlei activiteiten plaats voor jong en oud, op zaterdag 25 juni vanaf 12.00 uur, op zondag 26 juni van 11.00 tot 17.00 uur. Zo is er op het Hofplein een beestenmarkt bezocht worden, brengen acteurs het verleden tot leven en zijn er optredens van troubadours en Het Gezelschap en kunnen kinderen een vrijheidsschild maken en als ‘vrijheidsstrijder’ op de foto.