DORDRECHT – De gemeente Dordrecht maakt vandaag bekend dat Femke Hameetman wordt benoemd tot artistiek directeur van het Dordrechts Museum. Met ingang van 9 mei zal zij Peter Schoon opvolgen, die vanaf die datum met pensioen gaat. Samen met zakelijk directeur Patricia de Weichs de Wenne vormt Hameetman de directie van het Dordrechts Museum. (Foto’s: Kevita Junior / Stolk Fotografie)

Vanaf 2017 was Hameetman Hoofd Educatie en Programmering bij het Mauritshuis in Den Haag. In deze functie versterkte ze de verbinding met de stad en was ze een aanjager van publieksgerichte digitalisering en meerstemmige programmering. Als kunsthistoricus en museoloog ligt haar expertise in het breed toegankelijk maken van verhalen over kunst en erfgoed. In de jaren daarvoor had ze haar eigen bedrijf op het gebied van educatie, marketing en tentoonstellingen en werkte voor musea als Naturalis, Van Gogh Museum, Kunsthal Rotterdam, Lakenhal en Kunstmuseum Den Haag. Ook was ze als expert betrokken bij adviescommissies van het Mondriaan Fonds en Fonds voor Cultuurparticipatie en is ze bestuurslid bij het vermogensfonds Stichting Zabawas.

Rijke geschiedenis

“De collecties van het Dordrechts Museum, Huis Van Gijn, het Regionaal Archief Dordrecht en het Hof van Nederland zijn indrukwekkend en een geweldige bron van inspiratie voor programmering, educatie en partnerships”, stelt Hameetman. “Ik heb er zin in om in deze aantrekkelijke stad met een rijke geschiedenis aan de slag te gaan. Ik zie ernaar uit om met mijn nieuwe collega’s en met partners, makers en kunstenaars verder te bouwen aan dit unieke culturele cluster. Zodat nu en in de toekomst steeds meer mensen zich er welkom en thuis voelen.”

Voortbouwen

Wethouder Rik van der Linden: “Het Dordrechts Museum is één van de kroonjuwelen van de stad. Het museum heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Daarin heeft de persoonlijkheid van de vertrekkend directeur Peter Schoon een grote rol gespeeld. De tentoonstelling ‘In het licht van Cuyp’ is daar een schitterend voorbeeld van. Voor de nieuwe directeur ligt er een mooie taak om daarop voort te bouwen. Gezien haar ervaring heb ik daar alle vertrouwen in.”