DORDRECHT – Ze gingen er voor de fun naar toe, maar kwamen met de hoofdprijs thuis. De 7-jarige Sam Stolp uit Dordrecht mag zich een jaar lang Nederlands flipperkampioen noemen. Zijn vriendje Gerrit (7) werd tweede in hun leeftijdscategorie en zijn broer Ryan (9) greep net naast een finaleplaats in zijn categorie. De jonge Dordtenaren reisden onlangs af naar Rotterdam waar het Dutch Pinball Open werd georganiseerd. Met honderden deelnemers en duizend bezoekers van over de hele wereld een gigantisch groot evenement.

Nederland is ‘flipperland’ bij uitstek. De Nederlandse Flipper Vereniging, organisator van het toernooi, telt maar liefst 1500 leden. Dat weet vader Barry Stolp, die als hobby flipperkasten houdt. Zijn jongens en hun vriendjes mogen daar uiteraard op spelen. Ze halen daar niet alleen veel spelplezier uit, maar steken er zeker ook iets van op. Balcontrole, rekenen, het doorgronden van een spel en focus, het behouden van de concentratie bijvoorbeeld. Sinds de jongens lang genoeg zijn om achter een flipperkast te staan, spelen zij het spelletje. En dat is al lang niet meer één zoals in de jaren tachtig, de hoogtijdagen van de flipperkast. Het principe is natuurlijk hetzelfde gebleven – de bal in spel houden en zoveel mogelijk punten maken – maar ook de flipperkast-industrie is met de tijd meegegaan en de kasten hebben een upgrade gekregen. Zo kan het spel bijvoorbeeld thuis online tegen andere deelnemers worden gespeeld. Innovatieve ontwikkelingen die zorgen voor een comeback van de flipperkast die momenteel gaande is. Zo vertelt Barry die uiteraard supertrots is op de jongens die spelen wanneer ze er zin in hebben, want gevoetbald moet er natuurlijk ook worden. Met prijzen op zak weer huiswaarts keren van de Dutch Pinball Open, daar hadden ze dan ook niet op gerekend. “We gingen puur voor de lol dus dit was een hele leuke en mooie verrassing!”
Op de foto van links naar rechts: Ryan, Gerrit en Sam. Lees meer over de comeback van de flipperkast, de grote hobby van vader Barry, in de volgende editie van Thuis in Stadspolders en Dubbeldam die volgende maand uitkomt (ook online te lezen via www.dordtcentraal.nl).