Actueel

reageer als eerstwo 31 mrt 2021

Frits Baarda portretteert winnaar Roosevelt Four Freedoms Award Sander de Kramer

DORDRECHT – In online aanwezigheid van de koning en koningin ontvangt de Rotterdamse wereldverbeteraar Sander de Kramer vandaag in Middelburg de prestigieuze Roosevelt Four Freedoms Award. De Dordtse journalist Frits Baarda viel de eer te beurt om ter gelegenheid van deze uitzonderlijke gebeurtenis zijn levensverhaal te boek te stellen. De publicatie is recent bij uitgeverij De Meent verschenen onder de titel ‘Welcome to the jungle’. Hoe een straatjongen uit Rotterdam in het rijtje kwam met Mandela, Gorbatsjov en de Dalai Lama. (Foto: Hanna Radstake)

De Kramer was lang hoofdredacteur van Straatmagazine, met een filiaal in Dordrecht. In 2003 organiseerde hij het WK voetbal voor dak- en thuislozen. Samen met Hugo Borst richtte hij de Sunday Foundation op, nadat hij een reportage had gemaakt over kinderen in diamantmijnen in het West-Afrikaanse Sierra Leone. In ruim tien jaar tijd liet hij voor deze uitgebuite kinderen ongeveer dertig scholen bouwen. In Sierra Leone geldt hij als een volksheld, een status waaraan ook een chiefschap is verbonden.

Voor zijn onbaatzuchtige inzet ontvangt De Kramer nu deze voorname prijs, die vernoemd is naar voormalig president Franklin D. Roosevelt. In aanloop van de plechtigheid zal ook ‘Welcome to the jungle’ ten doop worden gehouden. Journalist Frits Baarda heeft sinds hun eerste kennismaking bij het Straatmagazine contact onderhouden met de inspirerende ‘actiejournalist’ en tv-persoonlijkheid. Hij vindt het ‘professioneel en persoonlijk gezien een grote eer om Sander de Kramer in boekvorm te hebben mogen portretteren’. Het levensverhaal kwam tot stand na urenlange ‘keukentafelgesprekken’, die zijn teruggebracht tot een aanstekelijk relaas van een welbespraakte weldoener.

‘Welcome to the jungle’ is voor 9,99 euro bij elke reguliere boekhandel te koop.

Geef een antwoord