REGIO – Vanaf oktober zijn ze weer veelvuldig te horen; de spotjes van de zorgverzekeraars om de client te overtuigen waarom overstappen belangrijk kan zijn. Daarnaast hebben alle zorgverzekeraars hun tarieven en voorwaarden voor 2023 bekend hebben gemaakt. De fysiotherapeuten hebben helaas moeten vaststellen dat opnieuw geen enkele verzekeraar voor fysiotherapie een kostendekkend tarief betaalt, concludeert ook voorzitter Martijn Michielse van Fysio Dordt, een samenwerkingsverband van 48 fysiotherapiepraktijken in de wijde regio Drechtsteden.

Dit proces is al sinds 2005 gaande en de fysiotherapeut werkt al die tijd al ver onder de kostprijs, zegt Michielse. “Als we de prijsindexatie van het CBS zouden volgen vanaf 2005, zou dit nu zo 43 euro moeten zijn. Dit is bijna 30 procent meer dan wat wij gemiddeld van de verzekeraar vergoed krijgen. Daarnaast stellen de verzekeraars steeds meer aanvullende eisen aan de fysiotherapiepraktijken die veelal geen bijdrage leveren aan de kwaliteit van de behandelingen van de patiënt. Tevens kost dit de fysiotherapiepraktijken extra geld in de vorm van contributies en lidmaatschappen. Om goede zorg te kunnen blijven leveren, zijn scholing en goede faciliteiten nodig. Dit wordt steeds duurder, ook deze kosten stijgen 17 procent. Het is onacceptabel dat wij er dus volgend jaar zelfs op achteruit gaan.”

Grote passie

Michielse, zelf actief bij Fysique Fysiotherapie in Dordrecht, en veel van zijn vakgenoten in de Drechtsteden hebben een grote passie voor het vak en hebben veel inhoudelijke kennis. “Die willen we graag inzetten voor de gezondheid van onze patiënten. Maar op deze manier wordt het voor ons steeds moeilijker om de kwaliteit die men van ons gewend is te blijven bieden.” De tarieven voor 2023 zijn al vastgesteld, maar Michielse vindt het goed dat er nu voor het eerst landelijk een collectief geluid klinkt vanuit de branche.