DORDRECHT – Gemeentelijke plannen worden beter als inwoners, ondernemers en andere belanghebbenden meedenken en beslissen. Met dat als uitgangspunt ontwikkelt de gemeente de komende tijd een herkenbare aanpak voor participatie. Via een online enquête en straatinterviews kunnen inwoners, bedrijven en instellingen aangeven wat zij hierin belangrijk vinden. De enquête invullen kan tot 26 februari via www.doemeedordrecht.nl/participatie.

De enquête bestaat uit tien vragen die gaan over hoe je als bewoners betrokken wilt worden en bij welke onderwerpen. En ook wat redenen zijn om niet te willen meedenken. Als de online enquête is afgelopen verzamel de gemeente de gegevens en gaat daarna nog op straat mensen interviewen. Woordvoerder van de gemeente, Patty Kanselaar: “Afhankelijk van de uitkomsten gaan we bepalen welke groepen inwoners en ondernemers we niet zijn betrokken. Als bijvoorbeeld geen enkele jongere de enquête heeft ingevuld, dan gaan we actief op zoek naar hen, door bijvoorbeeld de enquêteurs op het Leerpark in te zetten. Ook hopen we dat de enquêteurs wat diepgaandere gesprekken met inwoners zullen hebben. Op dit moment hebben nog niet zoveel mensen de enquête ingevuld. Maar van die enkele tientallen heeft al wel de helft aangegeven actief te willen meedenken met gemeentelijke besluitvorming.”

Betrokken

Participatie is niet nieuw voor de gemeente. Bij veel projecten gebeurt dit al. Dat gebeurt meestal met een informatiebrief, een bijeenkomst of met een vragenlijst op de website www.doemeedordrecht.nl. Elk project is anders. Soms zijn er veel mensen bij betrokken, soms weinig. Soms heeft een besluit of plan grote impact, zoals bijvoorbeeld de plannen voor het Maasterras (Inspraakbijeenkomst september 2023/Foto Eveline van de Lagemaat)  En soms vinden inwoners een onderwerp minder interessant.

Hoewel participatie dus altijd maatwerk zal blijven, moet het voor alle betrokkenen duidelijk zijn hoe het proces eruitziet, waar de participatie over gaat en wat er met de inbreng gebeurt. Dat vraagt om een transparante en herkenbare aanpak. Dat wil de gemeente vastleggen in een participatiebeleid.

Participatie

De gemeente vindt het belangrijk dat het voor inwoners vanaf het begin duidelijk is of, wanneer, waarover en hoe zij kunnen meedenken, meepraten of meedoen. Van het aanleggen van een speelplek tot een toekomstvisie voor de herinrichting van een stadsdeel. Wethouder Tanja de Jonge: “De mening van belanghebbenden telt. Op welke manier willen mensen meedenken? En bij welke onderwerpen? Dat willen we graag weten.”

Vanaf 11 maart is op www.doemeedordrecht.nl/participatie te lezen wat de opvallendste uitkomsten van de enquête zijn. En hoe inwoners en ondernemers verder kunnen meedenken.