DORDRECHT – De gemeenteraad bespreekt vanmiddag het voorstel van het college voor het onderhoud van de 60.000 bomen op het Eiland van Dordrecht. De afgelopen twee jaar legde het college tweemaal 650.000 euro bij het reguliere onderhoudsbudget. Zodoende kon er meer onderhoud gedaan worden aan oude en zieke bomen. In het nieuwe voorstel voor 2024 en 2025 verandert het reguliere budget niet, maar wil het college opnieuw eenmalig 650.000 (2024) en 500.000 euro extra uittrekken voor het onderhoud. Voor aanvang van de vergadering in het Stadhuis namen de Bomenridders het voor de deur op voor de bomen van Dordt. (Foto’s: Stolk Fotografie)

Ook in 2026 blijft in het voorstel het reguliere budget van 850.000 euro voor onderhoud. Als er dan geen extra geld wordt gereserveerd door een volgend college, betekent dit dat er bomen zullen worden verwijderd en dus geen onderhoud meer krijgen. Ook wanneer de gemeente het vaste onderhoudsbedrag tijdelijk aanvult tot 1,5 miljoen (zoals het voorstel voor 2024 en 2025) kunnen alleen gezonde en goed presterende bomen in stand gehouden worden. Voor het beheer van oude/grote/zieke snoeibehoeftige bomen (veteranensnoei) is vanwege de minimale uitgaven nog altijd geen budget, dus hiervoor geldt een uitstervingsbeleid.

Bezuinigingen

Volgens een woordvoerder van de gemeente gaat het om keuzes die gemaakt zullen moeten worden. “Bij de coalitie-onderhandelingen is er een behoorlijke som extra geld vrijgemaakt. Met dit geld kunnen de bomen tot op een aanvaardbaar niveau beheerd en onderhouden worden. De raad kan ervoor kiezen om het bomenbudget structureel te verhogen. De raadsleden zullen deze afweging moeten maken in het licht van de bezuinigingen die eraan komen.”

Slechtste scenario

De gemeente heeft voor het eerst vijf verschillende onderhoudsniveaus (scenario’s) voor de bomen beschreven. Wil Dordrecht het huidige gezonde bomenbestand in stand houden, 5.000 bomen (die meer aandacht behoeven) zo lang als veilig in stand houden en ook nog een extra bijdrage doen aan klimaatbestendigheid én biodiversiteit (aanplant), dan is er zelfs 4 miljoen euro nodig. Dit is voor de natuur en het leefklimaat het meest wenselijke scenario. Andere, steeds iets minder gunstige, scenario’s gaan uit van 2,5 miljoen euro, 2 miljoen euro, 1,5 miljoen euro en het slechtste 850.000 euro. Wanneer er geen extra geld op het reguliere onderhoudsplan gegeven wordt, volgt dit slechtste scenario.

De Bomenridders, Stichting De Stad en Platform Duurzaamheid strijden voor structureel meer geld voor de bomen.