Actueel

reageer als eerstwo 25 mrt 2020

Gescheiden patiëntenstromen bij huisartsen(post)

REGIO – Sinds donderdag 19 maart is de huisartsenzorg voor veel patiënten in de regio’s Drechtsteden en West-Alblasserwaard anders georganiseerd. Patiënten met luchtwegklachten (neusverkouden, hoest, keelpijn, koorts) en patiënten zonder luchtwegklachten worden zoveel mogelijk van elkaar gescheiden. Concreet betekent dit voor patiënten dat zij mogelijk op een andere plek en/of door een andere huisarts gezien worden als dat nodig is. Dit geldt voor zowel overdag als ’s avonds, ’s nachts en in het weekend. Aan de telefoon horen patiënten waar ze gezien worden en door wie.

Patiënten moeten overdag nog steeds naar hun eigen huisarts bellen, ook met klachten als koorts, neusverkoudheid, hoesten en keelpijn. Als tijdens dat gesprek blijkt dat er duidelijk sprake is van klachten die wijzen op corona, en de huisarts vindt het nodig om de patiënt te zien, kan de huisarts de patiënt mogelijk doorverwijzen naar de huisartsenpost Drechtsteden (gevestigd bij het Albert Schweitzer ziekenhuis) voor een consult. Een tiental huisartsenpraktijken in de regio werkt sinds donderdag op deze manier. “En dat gaan we opschalen”, zegt Erna Quant van de Regionale Huisartsenpost Drechtsteden. “Door patiëntenstromen te scheiden creëren we schone, veilige omgevingen, waarbij het gevaar op besmetting zo klein mogelijk wordt gehouden.”

Niet zonder afspraak
De huisartsenpost roept iedereen op niet zonder telefonische afspraak langs te komen bij de eigen huisarts of de huisartsenpost: “Volg de RIVM-richtlijn en blijf thuis als u koorts heeft, neusverkouden bent, hoest of keelpijn hebt. Bel alléén met de huisarts als uw klachten verergeren en u medische hulp nodig heeft. Ga alstublieft niet zonder afspraak naar uw huisarts of huisartsenpost toe. Bel altijd eerst voor het maken van een afspraak. Overdag, van maandag tot en met vrijdag, belt u naar de eigen huisartsenpraktijk. ’s Avonds, ’s nachts en in het weekend belt u, mits het spoed heeft, de huisartsenpost. Eigenlijk zoals altijd. Als de huisarts of doktersassistent het nodig vindt om u te zien, hoort u waar dat consult plaats kan vinden.”

Geef een reactie