DORDRECHT – Dordrecht heeft een rijke gildegeschiedenis. Eén van die gildes werd gevormd door schermers. Zij trainden gewapend in ’t Hof, zorgden voor orde en veiligheid in de stad en vormden daarmee welbeschouwd de voorlopers van onze huidige politie. Die geschiedenis komt tot leven met het recent opgerichte schermersgilde de Hellebaardiers van Dordrecht. Achter dit bijzonder initiatief zit Jesper Sachteleben, die sinds kort in Dordrecht lessen in historische krijgskunst geeft. Recent gaf hij een training tegen het toepasselijke decor van Huis te Merwede. (Foto’s: Stolk Fotografie)
Via Gladiotorem, zo heet de schermschool die Jesper officieel in januari van dit jaar opende. In de maanden ervoor verzamelde hij al een groep mensen om zich heen met een gedeelde passie voor historische krijgskunst. Het trekt een breed scala aan geïnteresseerden. Van sporters tot geschiedenisfanaten. “We delen een fascinatie voor sport, geschiedenis, gezelligheid en wapens”, vertelt Jesper. “Wapens als het langzwaard, zwaard en schild, het hellebaard, of vechten in harnas, er is veel te herbeleven. Enkelen van ons zijn ook bezig met de historische achtergrond van deze middeleeuwse krijgskunst. Het leek mij mooi om dit te verbinden met de stad Dordrecht, die als oudste stad van Zuid-Holland zo’n rijke (gilde)geschiedenis heeft.”
Hofstrijd
En dus toog het gezelschap onlangs naar het Stadhuis om zich officieel, compleet met wapens en harnas, als nieuw Dordts schermersgilde de Hellebaardiers te presenteren. Eerder lieten ze zich overigens ook al zien tijdens de Hofstrijd, een toernooi op het Hof in november, en vorige zomer tijdens buitentrainingen en -toernooien tegen het decor van de ruïne van Huis te Merwede. In het Stadhuis werden de Hellebaardiers ontvangen door sportwethouder Marc Merx, die met veel interesse kennismaakte met deze historische krijgskunst, die eigenlijk een mix is van sport en historie. Op het Stadhuisplein lieten ze een aantal korte demonstraties zien en kreeg de wethouder de mogelijkheid eventjes mee te sparren.
Toernooi op Koningsdag
De taak van de politie gaan de Hellebaardiers niet meer overnemen. Wel zullen ze zich regelmatig laten zien aan het Dordtse publiek, vertelt Jesper: “Op Koningsdag organiseren we bijvoorbeeld, net als vorig jaar ook dit jaar weer een open vriendschappelijk toernooi en workshops voor geïnteresseerden.” Een mooie gelegenheid om kennis te maken met de Hellebaardiers en de historische krijgskunst. Eerst een kijkje nemen op de website van de schermschool kan natuurlijk ook: viagladiatorem.com. Daar, en op Facebook en Instagram, kom je ook meer te weten over de Hellebaardiers. Jesper verkoopt overigens ook historische (trainings)wapens en gepaste kleding op zijn website sachteleben-swords.com.