DORDRECHT – Cees Vermeer, directeur Publieke Gezondheid GGD in deze regio, vertelde tijdens de wekelijkse persconferentie donderdagmiddag op het Stadskantoor over de huidige stand van zaken rondom vaccinatie tegen corona en de actuele besmettingscijfers. “Het aantal besmettingen in de regio is licht gedaald naar het niveau van ernstig. Met 232 besmettingen op 100.000 inwoners. De besmettingscijfers variëren per gemeente en we hebben hier geen verklaring voor. In Zwijndrecht zijn relatief weinig besmettingen; in Hardinxveld-Giessendam relatief veel.” (Archieffoto: Thymen Stolk)

De testcapaciteit in de regio is ruim voldoende. We kunnen twee keer zoveel testen dan er nu gebeurt. Twijfel dus niet als je klachten hebt, je bent snel aan de beurt. Het contact- en bronnenonderzoek in de regio heeft het predicaat van de hoogste kwaliteit gekregen. Het gewone coronavirus lijkt uit te doven en de Engelse variant gaat het overnemen. Voor deze variant blijven de maatregelen hetzelfde: veelvuldig handen wassen, niezen in je ellenboog en anderhalve meter afstand houden.”

Acute zorgmedewerkers ingeënt

Volgens de directeur van de GGD is in de regionale ziekenhuizen veel reguliere zorg uitgesteld. Hoewel de medewerkers in de acute zorg in de regio inmiddels allemaal gevaccineerd zijn, is er onder hen nog altijd veel uitval. Dat heeft ook te maken met de enorme werkdruk die deze marathon ter bestrijding van het virus, die al tien maanden duurt, voor hen is. “Deze zorgmedewerkers krijgen allemaal een tweede vaccinatie na drie weken. De mensen die nu nog niet gevaccineerd zijn, zullen hun tweede vaccinatie pas krijgen na zes weken. Dat is besloten in overleg met het RIVM. Zodoende kunnen we sneller meer mensen een eerste vaccin geven. De vaccinatie van zorgmedewerkers in verpleeghuizen is vorige week gestart. Voor bewoners van verpleeghuizen en van instellingen voor mensen met een beperking is de inenting deze week begonnen. Dit weekend en begin volgende week komen de huisartsen aan de beurt.”

Alle medewerkers in de acute zorg hebben inmiddels de eerste prik gehad. (Archieffoto: Thymen Stolk)

Wachten op derde vaccin

Vermeer vervolgt: “Medewerkers in de gehandicaptenzorg en thuiszorgmedewerkers krijgen het vaccin van AstraZeneca zo snel als dit is toegelaten. Vervolgens start de vaccinatie van de rest van Nederland te beginnen met de oudsten, dat zijn de 90-plussers. Daarna volgen de 85- tot 90-jarigen en steeds, dakpansgewijs de volgende cohort van de leeftijd daaronder. De ouderen krijgen de keuze om zelf naar een vaccinatielocatie te komen of, wanneer zij niet mobiel zijn, zich door de huisarts te laten vaccineren. De locaties waar de geprikt gaat worden zijn nog niet allemaal bekend. We hopen begin februari de locatie in Gorinchem te openen.”