DORDRECHT – Het 25-jarig jubileum van de stichting is voor het bestuur van de Kyck over den Dyck reden om op zondag 3 juli graan op traditionele wijze naar de molen aan de Noordendijk aan te voeren. Met historisch zeilvrachtschip De Vrijbuiter van schipper Wiebe Radstake komt 2.000 kilo graan in zakken naar de Wantijkade. Dat wordt onder andere met hulp van leden van Boxing Company Dordrecht handmatig gelost en dan per paard en wagen naar de molen gebracht. Daar gaan de molenaars het op windkracht luien (takelen). Dit vervoer gebeurt vanaf ongeveer 12.30 uur enkele keren en kan meebeleefd worden. Tegelijkertijd kunnen bezoekers in de molen van een dubbelexpositie van het Kunstrondje genieten. (Archieffoto: Stolk Fotografie)

“Het wordt een drukke dag met veel activiteiten in de stad op 3 juli”, vertelt stichtingsvoorzitter Marianne Mulders. “De molen heeft een evenementje ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de stichting, niet van de molen, want die is 309 jaar!, en er is de Boekenmarkt. Maar ook zijn er Gluren bij de Buren én het Kunstrondje. Daar doen wij als molen iedere eerste zondag van de maand aan mee. Zondag 3 juli met een dubbelexpositie. Het idee om nog een keer graan traditioneel aan te voeren, kwam van één van onze molenaars. Vervolgens gingen vele raderen draaien en doen we op kleinschalige wijze deze activiteit.”

Wind-mens-paard-wind
Mulders: “Je kijkt altijd hoe je een jubileum iets extra’s kan geven. In ons geval kijken we dan naar onze vrijwilligers en ook hoe we een breed publiek iets leuks, iets authentieks kunnen laten zien. We voeren het graan tot in de molen dus aan met windkracht (het schip), menskracht (lossen en uitladen), met paardenkracht (naar de molen) en weer met windkracht (luien ofwel op de wind in de molen omhoog takelen). Omdat het Boekenmarkt is, zou het zomaar kunnen dat tientallen mensen een kijkje komen nemen. Temeer omdat de molen dus op een zondag draait! Als de molen draait, dan zijn er molenaars aanwezig en kan de molen, voor een vergoeding à 2 euro, meer mag natuurlijk ook, beklommen worden.”

25 jaar molenstichting
“De laatste jaren zijn roerige tijden voor de stichting”, zegt Mulders. “Als je bedenkt dat de stichting werd opgericht vanwege een grootse restauratie, dan staan we 25 jaar later wellicht wéér op zo’n punt. Vorig jaar moesten de wieken gedaan worden, nu houden we ons hart vast voor het onderzoek naar het metselwerk! Dat kan fors tegenvallen en dan hebben we een enorme uitdaging! Maar nu eerst zondag 3 juli.”