PAPENDRECHT – De gemeente en sportverenigingen in Papendrecht hebben de handen ineen geslagen om volwassenen met een laag inkomen te kunnen laten sporten. Deze maand is er een tijdelijk sportfonds gestart. Tot 31 december 2022 kunnen inwoners met een laag inkomen vanuit dit fonds een gratis sport abonnement krijgen.

Aan het sportfonds doen negen sportverenigingen mee. Zij hebben speciaal voor de doelgroep hun tarieven verlaagd om zoveel mogelijk inwoners mee te kunnen laten doen. “Om je evenwicht te houden moet je in beweging blijven, aldus Marjo Lingsveld van Sportcentrum Papendrecht. ‘”Als Sportcentrum willen wij graag laten zien dat bewegen meer is dan alleen sport.” Ook Claire van Alfa Balans Yoga, doet mee met het tijdelijk sportfonds. Ze legt uit: “Geldzorgen veroorzaken vaak veel stress. Yoga kan helpen om de rust te vinden om hier beter mee om te gaan zodat je vanuit eigen kracht oplossingen kunt vinden.”

Laag inkomen

“Een sportfonds voor volwassenen met een laag inkomen was al langer een wens van de gemeente”, vertelt wethouder sport en armoede Kees de Ruijter. “Dit tijdelijke sportfonds helpt volwassenen voor wie het inkomen te laag is om sport te kunnen bekostigen. Het geeft ons als gemeente de gelegenheid om te kijken wat de effecten zijn van dit fonds en of we dit in de toekomst op één of andere manier kunnen blijven inzetten.”

Aanmelden via hulporganisaties

Het sportfonds is opgezet vanuit de werkgroep Armoede in Papendrecht en wordt gesteund door het Vitaliteitsakkoord. Inwoners kunnen zich niet zelf aanmelden. De aangesloten hulporganisaties Sterk Papendrecht, Schuldhulpmaatje, de Voedselbank, de Sociale Dienst Drechtsteden en Stichting Leergeld melden volwassenen aan, die in aanmerking komen voor het gratis sporten aan.

Waardering

Allerlei sporten zijn vertegenwoordigd in het sportfonds: korfbal (PKC), gymnastiek (GV Olympia), zwemmen (het Sportcentrum), tennis (Top TV), voetbal (VV Drechtstreek), fitness (sportschool Physique), yoga (Alfa Balans), volleybal (Flits) en atletiek (AV Passaat).

Wethouder De Ruijter waardeert het enorm dat deze sportaanbieders meedoen. “De coronatijd is voor de verenigingen niet makkelijk geweest. Ze laten met dit fonds zien, dat zij er voor alle inwoners zijn en dat een laag inkomen niet langer een belemmering hoeft te zijn om samen te sporten en elkaar te ontmoeten.”