DORDRECHT – In de Nieuwe Dordtse Biesbosch liggen nog kansen om de natuur te versterken en verder te ontwikkelen, stelt Staatsbosbeheer, dat van dit gebied een natte ecologische natuurverbinding wil maken. Vorige week maandag is aannemingsbedrijf Van Kessel gestart met afgravingen en het verplaatsen van grond. Na twee dagen zijn de werkzaamheden, die tien weken zouden duren, echter stilgelegd vanwege zorgen van omwonenden. (Foto: Stolk Fotografie)
Zij zijn bezorgd over de mogelijke schade aan hun woningen en/of bijbehorende gebouwen. Eerder is een bouwkundige opname gemaakt van de weg waarover de tweeduizend vrachtwagens met grond zullen rijden, om eventuele schade vast te stellen die zou kunnen ontstaan aan het wegdek. Nu is besloten om ook de staat van de woningen, die binnen een straal van 25 meter van de weg liggen, bouwkundig op te nemen. Voor rijksmonumenten geldt een afstand tot 40 meter vanaf de weg. De route die de gemeente heeft gekozen loopt over de Zuid Buitenpolderskade, Van Elzelingenweg, Noorderelsweg, Nieuwe Merwedeweg en een stukje Zeedijk. Een deel van de gevulde vrachtwagens slaat af op de Noorderelsweg richting de Viersprong en de Oude Veerweg.
Monumentale huizen
Bewoner Janneke van der Eijk is verbaasd dat de gemeente voor deze route heeft gekozen, langs huizen met veelal een monumentale status en die ook niet op palen gefundeerd staan. “Over verkeersveiligheid hebben we het maar helemaal niet. Als je uitrekent dan weet je dat tweeduizend vrachtwagens betekent dat er elke twaalf minuten één langs komt. In de bebouwde kom zouden transporten als deze uit den boze zijn. Een andere route zou wat ons betreft de enige correcte oplossing zijn. Maar goed, dan moeten ze door de natuur heen.” Volgens Van der Eijk is het daarnaast de vraag of de natte natuurverbinding niet teveel ganzen gaat aantrekken. “Op dit moment is er al een overpopulatie van ganzen die schade aanrichten voor de landbouw.”
Natte natuurverbinding
Een natte ecologische natuurverbinding, ofwel dynamisch moeras, is van groot belang voor vogels, vissen, amfibieën en enkele zoogdieren als bever, otter, Noordse woelmuis en waterspitsmuis. Een moeras omvat open begroeiingen van riet, lisdodde en biezen in water, rietlanden en rietruigten. Om dit te kunnen realiseren voert Staatsbosbeheer in de Zuid Buitenpolder eenmalig inrichtingsmaatregelen uit die horen bij het door de Provincie goedgekeurde natuurbeleidsplan. De inrichtingsmaatregelen bestaan uit het verlagen van een deel van het maaiveld en het open graven van oude sloten. Hierdoor kan het water beter de percelen bereiken. Op de graslanden worden enkele kleine bosschages aangeplant met meidoorn, vlier en boswilg. Daarmee vormt het gebied een ‘groene stapsteen’ voor vele soorten dieren. Met de inrichting van de natuurpolder wordt twintig hectare toegevoegd aan de reeds bestaande natuurwaarde.
Uitstel
Ook worden er nieuwe sloten gemaakt om zo meer oeverruimte te creëren en de doorstroming te bevorderen. De vrijkomende grond wordt voor het grootste deel afgevoerd. Een beperkte hoeveelheid wordt binnen het projectgebied gebruikt. Toen aannemingsbedrijf Van Kessel vorige week startte was de verwachting dat het werk tien weken zou duren en eind oktober klaar zou zijn.
Boswachter Harm Blom: “We hebben de bewoners vorig jaar zomer al geinformeerd over de activititeiten die we nu doen. We nemen hun klachten evenwel serieus en hebben het werk direct stilgelegd en twee inloopmiddagen georganiseerd. De komende twee weken zullen we de 0-meting aan woningen laten verrichten. De verwachting is dat het werk daarna hervat kan worden en voor het eind van het jaar wordt afgerond. Daarna zal de eindmeting van de bouwkunditge staat van de woningen gedaan worden. Wij verwachten daar niks spannends uit, omdat er vaak genoeg zwaar vervoer over deze landbouwwegen rijdt; vervoer met een vergelijkbaar tonnage.”
<Fotobijschrift>
Rond P3 in de Nieuwe Dordtse Biesbosch worden sloten uitgegraven en extra natte verbindingen gemaakt die zowel de flora als fauna stimuleren. (Foto: Stolk Fotografie)